Slovenija 3.2.2011 12:42

Muzej novejše zgodovine Celje predstavil program za leto 2011

Celje, 3. februarja - Direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar Šega je na današnji novinarski konferenci v Celju predstavila letošnji program dela muzeja, postregla je tudi s podatki o dejavnostih, ki so potekale lani. Že januarja so v muzeju odprli razstavo ob 20. obletnici plebiscita, gre za gostujočo razstavo Arhiva RS.

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje. Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte. Predstavnica muzeja Jožica Trateški, direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega, kustosa muzeja Sebastjan Weber in Tone Kregar ter predstavnica Etnografskega muzeja Zagreb Iris Biškupić Bašić. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje.
Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte.
Predstavnica muzeja Jožica Trateški, direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega, kustosa muzeja Sebastjan Weber in Tone Kregar ter predstavnica Etnografskega muzeja Zagreb Iris Biškupić Bašić.
Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje. Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte. Predstavnica muzeja Jožica Trateški, direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega in kustosa muzeja Sebastjan Weber ter Tone Kregar. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje.
Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte.
Predstavnica muzeja Jožica Trateški, direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega in kustosa muzeja Sebastjan Weber ter Tone Kregar.
Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje. Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte. Direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega in kustos muzeja Sebastjan Weber. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, Muzej novejše zgodovine Celje.
Novinarska konferenca Muzeja novejše zgodovine Celje, na kateri so predstavili lansko delo in letošnje načrte.
Direktorica muzeja Tanja Roženbergar Šega in kustos muzeja Sebastjan Weber.
Foto: Lili Pušnik/STA

Roženbergar Šega je napovedala, da bodo na slovenski kulturni praznik odprli razstavo Hrvaške tradicionalne otroške igrače, ki jo pripravlja Etnografski muzej Zagreba. Na razstavi, ki bo na ogled do 1. septembra letos, si bo moč ogledati igrače, ki so jih izdelali otroci, igrače, ki so jih organizirano izdelovali v vaških okoljih, in industrijske igrače.

Marca bo muzej v okviru razstave Ženski svet(ovi) prikazal vsakodnevno življenje žensk v 20. stoletju, pripravili bodo tudi gostovanje razstave Josipa Pelikana v Novem Sadu. Občasna razstava Tudi papirnate rože dišijo bo zaznamovala april, z njo po direktoričinih besedah želijo fenomen izdelovanja papirnatih rož predstaviti v najširšem kontekstu.

Maja bo muzej skupaj z veteranskimi organizacijami s celjskega območja skozi razstavo Celje v vojni za Slovenijo osvežil zgodovinski spomin ter približal čas in pomembnost dogodkov pred 20. leti, ko se je Slovenija odločila za samostojnost.

Junija bo na sporedu stalna razstava Delavsko Celje, v okviru katere bodo na zanimiv način podali informacijo o vlogi delavstva v Celju in njegovem razvoju skozi celotno 20. stoletje. Septembra bo muzej predstavil Umetniško interpretacijo zbirke II Zvoki predmetov iz zbirke Otroško življenje, oktobra pa bo odprl novo razstavo Vse najboljše za rojstni dan. Razstava bo ponazorila tradicijo praznovanja rojstnih dni na Slovenskem in Japonskem v časovnem razponu treh generacij. Muzej bo tudi letos pripravil raziskovalno delavnico Urbani fenomeni/muzejske perspektive CE, ki je namenjena skritim urbanim prostorom in družbenim skupinam.

Roženbergar Šega je pojasnila, da so svoje poslovanje v letu 2011 morali racionalizirati, saj so izpadli iz programa javnih del. Za njihovo delovanje jim država tako letos namenja 69 odstotkov sredstev, celjska občina osem odstotkov, 15 odstotkov pa so lastna sredstva. V letu 2010 pa so imeli na voljo skoraj milijon evrov za svoje delo. Postregla je tudi s podatkom, da so lani pripravili 2047 dogodkov, ki se jih je udeležilo 70.000 ljudi.