Slovenija 4.2.2011 12:40

V Murski Soboti ob kulturnem prazniku odprtje nove gledališke dvorane

Murska Sobota, 4. februarja - V Murski Soboti bodo ob kulturnem prazniku odprli novo gledališko dvorano. Preureditev nekdanje kinodvorane je stala 3,6 milijona evrov, pri čemer so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobili 1,6 milijona evrov, ostalo je prispevala občina.

Obnova gledališke dvorane je sicer uvrščena med investicijske projekte v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK), vendar iz tega naslova denarja še niso dobili. Kot je ob predstavitvi nove dvorane opozoril murskosoboški župan Anton Štihec, so druge občine denar že dobile, Murska Sobota pa ni dobila niti evra.

Štihec je pred dnevi protestiral zaradi neenakopravnosti pri projektu EPK in predsednika vlade Boruta Pahorja tudi pozval k odstopu ali pa k spremembi odnosa. Vendar je iz Pahorjevega kabineta dobil zagotovilo, da se bodo o tem pogovorili skupaj s predstavniki ministrstva za kulturo in poskušali najti rešitev.

Nekdanjo kinodvorano so odprli pred 56 leti, projektiral jo je znani soboški arhitekt Feri Novak. Prenovo je zasnoval domačin Andrej Kalamar, ker pa je bila kinodvorana spomeniško zaščitena, je moral skupaj z izvajalci upoštevati zahteve spomeniškovarstvene službe, je povedal Štihec.

Precej zapletov je bilo tudi med gradnjo, saj je bil glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del, Stavbar iz Maribora, v postopku prisilne poravnave, občina pa je tudi z asignacijami in cesijami pomagala glavnemu izvajalcu in podizvajalcem, da so projekt uspešno končali.

Njegova vrednost je nihala od 3,9 milijona evrov v letu 2007 do več kot pet milijonov evrov na začetku leta 2009, na račun gospodarske krize in nižjih cen pa se je znižala na okoli 3,6 milijona evrov. Iz državnega proračuna je občina dobila še 127.000 evrov za zagotavljanje lastnega deleža.

Slovesno odprtje dvorane 8. februarja bo popestril nastop tria Eroika. Ob tem bodo podelili nagrade ustvarjalcem na področju kulture.