Slovenija 5.2.2011 5:00

Na Dunaju na ogled dela Zorana Mušiča

Dunaj, 5. februarja - V prostorih Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju je od petka na ogled razstava del Zorana Mušiča. Mušič (1909-2005) velja za enega najvidnejših in mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih modernističnih umetnikov. Njegova dela hranijo najpomembnejše svetovne galerije.

Umetnik, ki je po II. svetovni vojni večinoma živel med Benetkami in Parizom, je leta 1970 s ciklom grafik in slik Nismo poslednji, nastalih na podlagi spominov na internacijo v koncentracijskem taborišču Dachau, osupnil strokovno javnost.

Sicer pa njegov ogromni opus vključuje vse žanre, od tihožitij, avtoportretov, krajin do pejsažev, s katerimi je v 60. letih postal eden najpomembnejših predstavnikov abstraktnega krajinarstva. Leta 1956 je prejel nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Benetkah, leto zatem nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani.

Leta 2009 so 100. obletnico umetnikovega rojstva obeležili z razstavo v Moderni galeriji, na kateri so bila predstavljena najpomembnejša Mušičeva dela iz slovenskih javnih in zasebnih zbirk. Poklon umetniku so ob tej priložnosti pripravili tudi v Benetkah, kjer so razstavo njegovih del pripravili v prostorih "Instituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti".

Ob odprtju razstave na Dunaju je na Slovenskem znanstvenem inštitutu potekala tudi akademija ob slovenskem kulturnem prazniku. Dogodek so organizirali Slovenski znanstveni inštitut, slovensko veleposlaništvo na Dunaju in Dunajski krožek, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.