Svet 6.2.2011 5:30

Frankfurtska glasbena nagrada za Anne Sofie von Otter

Frankfurt, 6. februarja - Švedska sopranistka Anne Sofie von Otter je letošnja dobitnica frankfurtske glasbene nagrade. Priznanje, vredno 15.000 evrov, ji bodo izročili 5. aprila pred začetkom frankfurtskega glasbenega sejma. Žirija je presodila, da je ne odlikuje le izjemen glas, pač pa tudi širok repertoar, ki sega od baroka do jazza.

Anne Sofie von Otter, rojena leta 1955 v Stockholmu, je študirala tako v rojstnem mestu kot v Londonu. Med drugim je nastopala v Dunajski državni operi v Kavalirju z rožo, dolgoletno sodelovanje z dirigentom Jamesom Levinom pa ji je omogočilo več nastopov v newyorški Metropolitanski operi.

V zadnjih letih je svoj repertoar razširila na pop in jazz glasbo, tako je z Elvisom Costellom posnela ploščo "For The Stars", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nagrado že tradicionalno podeljujejo večer pred odprtjem frankfurtskega glasbenega sejma. Z njo Nacionalno združenje nemških izdelovalcev glasbenih instrumentov (Bundesverband der deutschen Musikinstrumentenhersteller) nagrajuje posebne dosežke v interpretaciji, kompoziciji in muzikologiji. V preteklih letih so jo dobili Udo Lindenberg, György Ligeti, Peter Gabriel, Peter Eötvös in Keith Emerson.