Slovenija 7.2.2011 9:18

V Novem mestu premiera Parmove operete

Novo mesto, 7. februarja - Novomeški simfonični orkester, osem pevcev solistov in tamkajšnji združeni pevski zbori Krka, Revoz in Pomlad bodo drevi ob 19. uri v novomeški športni dvorani Marof prvič javno izvedli opereto Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme. Ker se njeno izvirno besedilo ni ohranilo, je novi libreto zanjo po motivih Arnošta Grunda napisal Igor Grdina.

Kot je vodja projekta, donedavni direktor novomeške glasbene šole Marjana Kozine Zdravko Hribar povedal za STA, je Novomeški simfonični orkester v preteklih letih izvedel Parmovo opereto Caričine Amazonke, ob lanskem kulturnem prazniku pa še štiri točke iz Ženina v zagati istega skladatelja, ki je leta 1870 kot gimnazijec leto dni prebival v Novem mestu.

Orkester, pevski zbori in solisti bodo drevi nastopili pod vodstvom Sandija Franka, v prvo uprizoritev omenjene operete v treh dejanjih pa je vpletenih približno 250 ljudi, je še povedal Hribar.

V Trstu rojeni skladatelj Viktor Parma (1858-1924) je opereto Ženin v zagati, ki se v začetku 20. stoletja godi v New Yorku, kot zadnjo od štirih operet napisal med prvo svetovno vojno, med letoma 1916 in 1917, doslej pa še ni bila nikoli izvedena v celoti.

Drevišnji predpraznični koncert ob podpori družbe Krka pripravljata mestna občina Novo mesto in tamkajšnja Glasbena šola Marjana Kozine, v okviru katere od leta 1989 deluje tudi simfonični orkester. Obisk je brezplačen.