Slovenija 7.2.2011 10:40

V Bruselj roma "trdna osnova" za EPK

Maribor, 7. februarja - Zavod Maribor 2012 mora danes v Bruselj poslati zaključno poročilo v zvezi s pripravami na Evropsko prestolnico kulture (EPK). Kot je za STA povedal programski direktor Mitja Čander, so danes prejeli še uradno potrditev s strani Novega mesta, zato bodo dokument, ki po njegovih besedah predstavlja "trdno osnovo" za projekt, tudi poslali.

Ljubljana. Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK) Mitja Čander.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Poročilo med drugim vsebuje finančno konstrukcijo projekta EPK, ki ga bodo Maribor, Ptuj, Velenje, Novo mesto, Murska Sobota in Slovenj Gradec izvajali leta 2012. Finančna slika je bila v pripravah najbolj sporna, zato si Čander šteje za "veliko zmago", da je bil dogovor s partnerskimi mesti naposled le dosežen.

"Ustvarila sta se zaupanje in duh sodelovanja, ki sta bila še nekaj mesecev nazaj vprašljiva," je v današnjem pogovoru z STA povedal Čander. Z občinami so se uspeli dogovoriti, da na en evro s strani države pride en evro s strani občine, hkrati pa so župani privolili, da se iz tega denarja financirajo tudi skupni in mrežni projekti ter javni zavod Maribor 2012 kot skupni organ projekta.

Čander je prejšnji teden obiskal pristojne za EPK v Murski Soboti, na Ptuju, v Velenju in Slovenj Gradcu, načelni dogovor pa je dosegel tudi z Novim mestom, od katerega danes dopoldne pričakujejo le še uradno potrditev. Vlada je svoje zaveze potrdila sredi januarja in s tem je po trditvah Čandra "glavnina sredstev za EPK zagotovljena".

Tako imajo sedaj v letih 2011 in 2012 na voljo 13,2 milijona evrov s strani ministrstva za kulturo in 13,2 milijona evrov s strani partnerskih mest. Čander računa, da jim bo vsaj še pet milijonov evrov uspelo počrpati iz razvojnih sredstev na razpisih drugih ministrstev, 1,5 milijona s strani Evropske komisije (nagrada Meline Mercouri), nekaj denarja pa naj bi prišlo od sponzorjev in marketinga.

V skladu z dogovorom z župani se bo 15 odstotkov sredstev namenilo za delovanje zavoda Maribor 2012, ki ima sedež v Naskovem dvorcu v Mariboru, ostalo pa se bo porabilo za program. "Moja ocena je, da bo za program v teh dveh letih na voljo med 25 in 30 milijoni evrov, kar je dovolj trdna osnova za kvalitetno delo," pravi Čander.

Petnajst odstotkov programskega denarja bo šlo za skupne in mrežne projekte, v katere bodo vključene vse sodelujoče občine, ostalo pa bo razdeljeno posameznim projektom po občinah. Mesta bodo lahko črpala programska sredstva skladno s svojim prispevkom v ta namen. Na Maribor pade 55 odstotkov, na Ptuj 14 odstotkov, na Velenje 9,5 odstotka, na Novo mesto 7,5 odstotka, na Slovenj Gradec sedem odstotkov ter na Mursko Soboto pet odstotkov razpoložljivega denarja.

Zaključno poročilo morajo danes poslati Evropski komisiji, za 27. april pa je predviden njegov zagovor v Bruslju. Če bo zagovor uspešen, bo organizatorjem dodeljenih 1,5 milijona evrov tako imenovane nagrade Meline Mercouri, kar je edina neposredna finančna pomoč Evropske unije za program EPK.