Slovenija 7.2.2011 10:06

Slovenski kulturni praznik obeležili tudi v zamejstvu in tujini

Dunaj, 7. februarja - Slovenski kulturni praznik, 8. februar, bodo obeležili tudi Slovenci v zamejstvu in tujini. Na Dunaju bo drevi ob 18.30, na predvečer praznika, koncert Poklon Antonu Dermoti. V nedeljo so slovenski kulturni praznik obeležili Slovenci v Parizu, potekali pa sta tudi osrednji proslavi slovenskih narodnih skupnosti na Madžarskem in v Italiji.

Na koncertu v dvorani Antona Dermote na dunajskem konservatoriju se bodo s programom slovenskih samospevov predstavili mladi slovenski vokalni solisti - sopranistki Irma Mihelič in Nina Fras, tenorist Martin Sušnik, baritonist Matija Cergolj in basist Peter Martinčič. Spremljala jih bo pianistka Jelena Boljubaš. Pridružili se jim bodo študenti dunajskega konservatorija.

Koncert sodi v nadaljevanje mednarodnega vokalnega ciklusa Mojstri pevci - Kropa, ki ga vodi Ustanova PKD Slovenija, je sporočil programski vodja projekta Slavko Mežek.

Društvo Slovencev v Parizu je v nedeljo priredilo Prešernovo proslavo, ki so jo povezali z 20. obletnico razglasitve slovenske samostojnosti. Proslave sta se udeležila slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej in slovenski veleposlanik pri OECD Andrej Rant.

Slavnostni govornik Edvard Kovač je spregovoril o dveh ključnih osebnostih slovenske kulture, Prešernu in Trubarju. Izpostavil je njun skupni smisel za svobodo, njun pogled na slovenski jezik in njun etično pričevanjski odnos do slovenskega jezika.

Recitacije Prešernove in druge slovenske poezije je pripravila Mateja Bizjak Petite, za glasbeni del sta poskrbeli flavtistka Jerca Pali in pianist Daniel Brecelj, je sporočil esejist in predavatelj na Filozofski fakulteti Katoliške univerze v Toulousu Edvard Kovač.

V Italiji sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij pripravila osrednjo proslavo v Kulturnem domu v Trstu. Proslave se je udeležil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. Nastopila je pevka Eva Hren ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča. Slavnostni govornik je bil novinar štirinajstdnevnika Dom Ezio Gosgnach, sledila je podelitev priznanj družbeno-kulturnim delavcem.

Na Madžarskem so slovenski kulturni praznik v nedeljo obeležili s prireditvijo v kinodvorani v Monoštru. Proslave, ki jo je organizirala Zveza Slovencev na Madžarskem, se je udeležil državni sekretar na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih. Slavnostni govornik je bil Dušan Mukič, novinar TV oddaje Slovenski utrinki. Sledila je porabska premiera slovenskega filma Oča režiserja Vlada Škafarja v prekmurskem narečju in pogovor z ustvarjalci ter v Slovenskem domu ogled fotografske razstave Benke Pulko.

V teh dneh se bodo številne proslave zvrstile tudi drugod v zamejstvu in po svetu. V petek bo v Zagrebškem lutkovnem gledališču pod okriljem Slovenskega doma in Sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb kulturna prireditev, na kateri bodo predstavili monografijo Slovenski umetniki na hrvaških odrih ter glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe. Prireditve se bo udeležil minister Boštjan Žekš.

Prav tako v petek bodo kulturni praznik obeležili Slovenci v Splitu, prireditev ob prazniku bo potekala tudi v Kulturnem domu v Pliberku. Prireditve bodo pripravili še v Nemčiji, Švici in drugod, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.