Slovenija 7.2.2011 11:03

V beneški Galeriji A+A slike Ota Rimeleta

Benetke, 7. februarja - Beneška Galerija A+A tokrat gosti razstavo del Ota Rimeleta. Postavitev z naslovom Slike+ je novo poglavje v Rimeletovem opusu. Obiskovalcu omogoča izkušnjo ponotranjenega doživetja barv, ki zažarijo ob poglobljenem motrenju. Slike gledalca nagovarjajo h kontemplaciji in ga vabijo, naj ostane sam s svetlobo prostora. Odprtje bo drevi ob 18. uri.

Motrenje podob, ki jim je avtor odvzel tako rekoč vso snovnost, razodene slike v njihovi prvinskosti, kot pojav čiste barve in kot željo po doseganju esence bivanja. Ko se prostor utaplja v večerni mrak, se stopnjuje tudi barvni žar in razkriva "zakrito lepoto samo na sebi", kakor je besede mistika iz 5. do 6. stoletja povzela umetnostna zgodovinarka Marjeta Ciglenečki.

Kot je še zapisala, razstava v Galeriji A+A sledi osnovni zamisli, ki jo je umetnik realiziral v kostanjeviškem razstavišču lani jeseni, pa vendar gre za novo postavitev, prilagojeno drugačnemu prostoru. Velika steklena površina povezuje galerijski prostor z zunanjščino, razstavljena dela nagovarjajo obiskovalce, še preden vstopijo. Intenziteta svetlobe v notranjosti pojenjava z odmikanjem od velikega okna, čemur se prilagaja tudi Rimeletova postavitev slik. Na trakove narezano in na stene prislonjeno pleksi steklo ni zgolj dvodimenzionalno slikovno polje, pač pa z upogibanjem osvaja tretjo dimenzijo.

Oto Rimele se je rodil leta 1962 v Mariboru, leta 1990 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pozneje se je nekaj mesecev izpopolnjeval v Španiji, leta 1992 pa je pri profesorju Janezu Berniku zaključil slikarsko specialko. Večkrat je študijsko potoval po Evropi, Veliki Britaniji in Severni Ameriki. Je član Društva slovenskih likovnih umetnikov in dobitnik Glazerjeve listine. Za njim so številne samostojne in skupinske razstave. Razstava njegovih del v Galeriji A+A bo odprta do 5. marca.