Slovenija 8.2.2011 0:30

Prešernov dan - dela prost, a kulturno pester

Ljubljana/Vrba/Kranj, 8. februarja - Današnji Prešernov dan je dela prost, kulturno dogajanje po vsej državi, v tujini in zamejstvu pa bo pestro. Kranj bo oživel Prešernov smenj, od poldneva bodo na Prešernovem trgu v Ljubljani pod spomenikom dramski igralci prebirali verze velikega poeta, osrednja prireditev pa bo potekala pred Prešernovo rojstno hišo in spomenikom v Vrbi.

Praznik slovenske kulture bo v Kranju dopoldne uvedel Prešernov smenj. V mestu, ki bo s številnimi prireditvami zaživelo v duhu Prešernovega časa, bo ministrica za kulturo Majda Širca opoldne položila venec ob spomeniku dr. Francetu Prešernu v Prešernovem gaju.

Prav tako opoldne se bo na osrednjem ljubljanskem trgu začel že tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku se bo ob 13. uri začela v Prešernovem rojstnem kraju, Vrbi na Gorenjskem. Pred rojstno hišo velikega pesnika bosta zbrane nagovorila žirovniški župan Leopold Pogačar in predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Prireditve se bo udeležila tudi ministrica za kulturo Majda Širca.

Poleg številnih prireditev bo današnji dan tudi v znamenju dobitnikov najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi. Prešernova nagrajenca in dobitnike nagrad Prešernovega sklada bosta ob 14.30 v Vili Podrožnik sprejela ministrica za kulturo in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny.

Po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu prireditve ob kulturnem prazniku potekajo že od začetka februarja. Praznik obeležujejo z razstavami, slavnostnimi koncerti in drugimi dogodki.