Svet 9.2.2011 8:29

Picassovo "La Lecture" prodali za 30 milijonov evrov

London, 9. februarja - Slovito delo Pabla Picassa "La Lecture", na katerem je leta 1932 upodobil svojo muzo Marie-Therese Walter, so na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v Londonu v torek prodali za kar 25,2 milijona funtov ali 29,7 milijona evrov. Pričakovana cena je bila približno dvakrat nižja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Picassovo umetnino se je potegovalo sedem ponudnikov, po vsega šestih minutah pa je zmagal anonimni kupec, ki je na dražbi sodeloval preko telefona.

Picasso je Walterjevo spoznal, ko je bil star 45 let, ona pa jih je imela le 17. Srečala sta se na pariškem metroju. Najstnica je sčasoma postala njegova ljubica, skupaj sta imela tudi hčerko Mayo.

Na torkovi dražbi so sicer prodali tudi dela drugih slikarjev, kot so Wassily Kandinsky, Rene Magritte in Edouard Manet, skupno pa so zaslužili skoraj 70 milijonov funtov. Druga najdražja prodana umetnina je bil kip italijanskega umetnika Marina Marinija "L'Idea del Cavaliere", za katerega je novi lastnik odštel dobre štiri milijone funtov.