Slovenija 9.2.2011 13:16

Sindikat Glosa pozval k "ustavitvi nekulture"

Ljubljana, 9. februarja - Čas je za kulturo, so prepričani v sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa. Pri kulturi ne gre le za ustvarjalnost, ampak tudi za kulturo medsebojnih odnosov, kulturo v procesu dela in upravljanja ter sprejemanja odločitev in za kulturo medsebojnega komuniciranja, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Glose Doro Hvalica.

Kot je dejal, je težava v kulturi medsebojni odnosov in kulturi načina življenja, za katerega smo se dogovorili. In ker je po njihovi oceni ta kultura deformirana, saj ima predznake nemorale in neetičnosti, je potrebno iskati rešitve v urejanju teh odnosov. Zato je čas za kulturo. In če je kak čas za kulturo, je krizni čas toliko bolj, je poudaril.

Sindikat Glosa bo po njegovih besedah vztrajal pri primerljivem položaju ustvarjalcev s področja kulture in razumnikov s položajem uspešnih ekonomistov, pravnikov in politikov. Vztrajal bo pri enotnem sistemu vrednotenja dela v javnem sektorju in pri tem, da se želi v prihodnje glede položaja zaposlenih in samozaposlenih v kulturi pogajati ne le z vlado, ampak tudi s tistimi, ki predstavljajo državo na mikroravni, s poslovodstvi zavodov. Poleg tega bodo preprečevali vse poizkuse privatizacije javnega sektorja, kot so koncesionarstvo v kulturi, spreminjanje zavodov ali posamičnih programov v gospodarske družbe in drugo.

Kot je dejal, imajo tudi nekaj utopičnih odgovorov na sedanje stanje. Prepričani so, da sodoben kapitalizem potrebuje novo lastninsko preoblikovanje in da bi zaposleni v zasebnem sektorju morali biti drobni delničarji oziroma solastniki v lastnem podjetju, da bi delavsko soupravljanje moralo postati realni in ne le navidezni dejavnik pri sprejemanju poslovnih in socialnih odločitev ter da bi pravico do soupravljanja morali dobiti tudi zaposleni v javnih zavodih.

Tudi sredstev je po njihovem prepričanju dovolj. Manjkajoča sredstva namreč čakajo pri "stvarni in namišljeni družbeni eliti, ki ne more dokazati legalnega oziroma poštenega izvora svojega premoženja", so zapisali v sporočilu ob kulturnem prazniku.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa je ob tem izpostavil, da danes tudi socialna stiska in revščina mnogim omogočata obisk kulturnih prireditev. Kot je dejal, kapital in pehanje za dobičkom oblikujeta izrazito nekulturno okolje, ki prizadene človeško dostojanstvo večine. Kultura je pomembna vrednota, ki mora sooblikovat medčloveške odnose in našo družbo, zato je slogan Čas je za kulturo eno pomembnih sporočil, ki ne priznava ideoloških in političnih meja, je poudaril.

Po poldnevu je skupina članov Glose v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravila manifestacijo ob Prešernovem spomeniku, s katero je pozvala k "ustavitvi nekulture".