Slovenija 11.2.2011 9:26

Razstava Karel Pečko: slikar in vizionar ob umetnikovi 90-letnici

Slovenj Gradec, 11. februarja - Po obsežni obnovi bo danes vrata ponovno odprla Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Prvo razstavo v obnovljenih prostorih posveča enemu od pobudnikov ustanovitve galerije, koroškemu akademskemu slikarju Karlu Pečko ob njegovi 90-letnici, ki jo je praznoval lani. Razstava se razprostira na 1000 kvadratnih metrih površine.

Ljubljana, predsedniška palača. Akademski slikar Karel Pečko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv: STA

Ljubljana, predsedniška palača.
Akademski slikar Karel Pečko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv: STA

Razstava, ki jo bodo odprli ob 18. uri, je zasnovana nekoliko drugače, pravi kustosinja Milena Zlatar. Pečkova dela bodo postavljena v dialog s stalnimi galerijskimi zbirkami drugih avtorjev. Predstavljena bodo tudi slikarjeva dela iz javnih postavitev oz. javnih stenskih poslikav, poudarjeni bodo mejniki njegovega ustvarjanja, je STA povedala Zlatarjeva.

Spomnila je, da je bil Pečko med pobudniki ustanovitve galerije v Slovenj Gradcu skupaj z ostalimi tremi člani Akademske skupine, sestavljene še iz dveh arhitektov Marijana Gnamuša in Mirka Zdovca ter klasičnega filologa Primož Simonitija, ki so vsi prekipevali od ustvarjalnega žara in vizionarskega vzgona. Galerija je bila uradno ustanovljena leta 1957, prvo razstavo v prostorih takratne galerije pa je imel prav Pečko leto prej.

Ob dolgoletnem delu na področju kulturnega menedžmenta, kjer je mnogokrat oral ledino, pa ni pozabil na svoje poklicno poslanstvo slikarja in pedagoga. V 50-letnem ustvarjalnem loku je angažiral vse svoje izjemne organizacijske potenciale in kulturo uspešno izpostavil kot nosilko razvoja in napredka, a tudi pristnih človeških odnosov, pravi kustosinja.

Po njenih besedah nas vpogled v časovno zaporedje Pečkovega slikarskega opusa ne glede na to, koliko del je ustvaril v posameznem obdobju, napeljuje k spoznanju, da je bilo bržkone vse začrtano in premišljeno: značilna risba in gesta, dojemanje barv in oblik, uvid v bistvo stvari, miselni vzorci, interpretacija zgodb in spoznanj, prepletanje zavesti in podzavesti v smislu prikrito-odkrito. In vedno znova smo presenečeni, ko v primerjavi starejših, pred desetletji nastalih del, z najnovejšimi odkrivamo enaka stičišča in vozlišča.

"Naj si ogledujemo portrete, krajine, dvorišča in preproste, hitro zarisane krokije ali pa tihožitja, omizja in podobe iz najbolj impozantne serije upodobitev Uršlje gore - vselej je pred nami analitično poglabljanje v materijo in odkrivanje notranje, pod površino videza skrite resničnosti," je ob razstavi, ki bo na ogled do 20. marca, zapisala Zlatarjeva.

Pečko se je rodil 19. septembra leta 1920 v Vuhredu. Leta 1954 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gojmirju Antonu Kosu. Nekaj let je kot likovni pedagog poučeval na šoli v Slovenj Gradcu. Leta 1957 je sodeloval pri ustanovitvi Umetnostnega paviljona kot predhodnika galerije in bil od leta 1963 njegov ravnatelj.

Od leta 1967 naprej je samostojni umetnik. Več let je vodil Zavod za kulturo v Slovenj Gradcu, Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pa je kot direktor vodil vse do leta 1997. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim je junija 2009 prejel državno odlikovanje zlati red za zasluge, s katerim ga je predsednik republike Danilo Türk odlikoval za zasluge pri prebujanju demokratične in svobodne misli. Razstavljal je doma in v tujini. Danes živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.