Slovenija 9.2.2011 16:22

V Franciji odprli Hišo slovenske poezije

Pariz, 9. februarja - V francoskem mestecu Tinqueux blizu Reimsa so znotraj ustanove "Centre Culturel de Tinqueux" odprli Hišo slovenske poezije. Kot je za STA dejala Mateja Bizjak Petit, vodja hiše, ki je vrata odprla na Prešernov dan, bodo v njej na voljo vsi francoski prevodi slovenske poezije skupaj z izvirniki, omogočala pa bo tudi gostovanja slovenskih pesnikov.

Hiša slovenske poezije bo formalno delovala kot oddelek kulturnega centra "Centre Culturel de Tinqueux", ki se ponaša s 50. letno tradicijo in je član Mednarodne federacije Hiš poezije (MAIPO), je pojasnila.

Trenutno v hiši poezije urejajo dokumentacijski center oziroma knjižnico, ki bo sprva vsebovala slovensko poezijo v izvirniku in prevodu, pozneje pa bodo knjižnično gradivo razširili še s prozo.

Hiša bo tudi prostor srečanj, branj, gostovanj in predstavitev slovenskih avtorjev, v prihodnosti pa načrtujejo še festival pod naslovom Fragment, ki bo namenjen druženju slovenskih in francoskih avtorjev.

Z ustanovitvijo Hiše slovenske poezije v Franciji se francoski kulturni center na svoj način priključuje praznovanju 20. obletnice samostojnosti Slovenije. Njeno ustanovitev podpirata slovensko veleposlaništvo v Parizu in Društvo Slovencev v Parizu.