Svet 10.2.2011 15:37

V knjigarne prihaja knjiga razkritij o Assangeu

Berlin, 10. februarja - Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange se bo moral očitno soočiti z nekaj neprijetnimi razkritji na svoj račun, saj se je njegov bivši sodelavec odločil, da z javnostjo deli kopico zanimivih podrobnosti o Assangeu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija. Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Velika Britanija.
Ustanovitelj spletne strani Wikileaks Julian Assange.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Nemec Daniel Domscheit-Berg je bil še pred nekaj meseci glavni programer in tiskovni predstavnik WikiLeaksa oziroma, kakor ga označi v svoji novi knjigi, "najnevarnejše spletne strani na svetu". V petek bo na prodajne police v več deset državah prišla njegova knjiga z naslovom "Inside WikiLeaks".

Domscheit-Berg v njej med drugim piše, da "kaotični" WikiLeaks ne more zaščititi svojih virov, "z močjo obsedenega" Assangea pa obtožuje, da je izdal ustanovne ideale in načela svoje spletne strani.

39-letni Avstralec naj bi bil sicer "briljanten", a hkrati "paranoičen" in "megalomanski", po njegovi osebni higieni in prehranjevalnih navadah sodeč pa bi človek sklepal, da "so ga vzgojili volkovi". Vsakega, ki si ga upa kritizirati v javnosti, Assange hitro napade in diskreditira, še piše Domscheit-Berg in dodaja, da se je to zgodilo tudi njemu samemu, zato se je tudi odločil napisati knjigo.

Domscheit-Berg med drugim razkriva, da je ob svojem odhodu iz WikiLeaksa s seboj odnesel pomembno programsko opremo, bistveno za zaščito spletne strani, in tudi nekaj materiala. Kot sicer zatrjuje, tega materiala ne bo objavil na svoji prihajajoči konkurenčni spletni strani OpenLeaks.

"Otroci se ne bi smeli igrati z orožjem ... Ta material bom Julianu vrnil le, če in ko bo lahko dokazal, da ga je sposoben varno hraniti in z njim ravnati previdno in odgovorno," piše nekdanji Assangeov tesni sodelavec.

Glede odnosa Assangea do žensk med drugim pove, da so njegova glavna merila zelo jasna: "Preprosto mora biti mlada. Po možnosti mlajša od 22 let. In ne gre niti posebej omenjati, da ne sme dvomiti vanj. Mora se zavedati svoje vloge kot ženska." Assange naj bi se v preteklosti tudi hvalil, koliko otrok je naredil na različnih koncih sveta. "Ali je za katerega od teh domnevnih otrok tudi skrbel, oziroma ali so sploh obstajali, pa je drugo vprašanje."

Domscheit-Berg je WikiLeaks zapustil septembra lani, skupaj z njim pa je takrat odšlo še več drugih sodelavcev, nezadovoljnih zaradi Assangeovega avtokratskega načina dela in - ironično - vse hujšega prikrivanja informacij. Konec januarja je nato predstavil WikiLeaksu konkurenčno spletno stran, imenovano OpenLeaks, s katero naj bi virom, ki razkrivajo tajne dokumente, ponudili več nadzora nad objavljenimi dokumenti.