Slovenija 10.2.2011 17:46

Prva nagrada natečaja Fotografija leta 2011 Mirti Kokalj

Ljubljana, 10. februarja - Prvo nagrado Emzinovega natečaja Fotografija leta 2011 za avtorsko fotografijo si je prislužila Mirta Kokalj za cikel "For ladies only", drugo Maja Alibegovič za cikel "We are your friends", tretjo pa Matija Brumen za cikel Rože. Nagrajence so nocoj razglasili v Cankarjevem domu, kjer so nagrajene in izbrane fotografije tudi razstavljene.

Poleg treh nagrad za avtorsko fotografijo so podelili tudi nagrado za najboljšo reportažno fotografijo, ki jo je prejel Matej Leskovšek za cikel z naslovom Prehod z Zahodnega brega v Jeruzalem, so sporočili iz revije za kulturo Emzin, ki pripravlja natečaj.

V obrazložitvi prve nagrade v vrednosti 1500 evrov, ki jo je prejela Kokaljeva, je član žirije Božidar Zrinski zapisal, da ciklus "For ladies only" izraža svež in humoren pristop k obravnavani tematiki. Očiten motiv moških portretov se po njegovih besedah na humoren način prevesi v igro poziranja ter opazovanja med fotografinjo in moškimi, ki pa na fotografijah ostanejo zamegljeni. Kljub temu, da se zanimivo konceptualno izhodišče ciklusa fotografij navezuje na specifično kulturno okolje, je rezultat univerzalno pripoveden, igriv, poučen in razumljiv.

Serija desetih fotografij s skupnim naslovom "We are your friends", za katere Alibegovičeva prejme nagrado v višini 900 evrov, po mnenju Zrinskega na kvaliteten in zaokrožen način odslikava dogajanje v svojevrstnem klubskem okolju. Posamezne fotografije se kakovostno spajajo v cikel ter s tem tvorijo narativno celoto in prepoznavno vizualno identiteto. Dela verodostojno in v duhu upodobljenega časa s sodobno fotografsko pripovedjo prinašajo izročilo tradicije v današnji čas.

Brumnov cikel Rože, ki je denarno nagrajen s 700 evri, sestavljajo fotografije cvetlic v javnih prostorih. Rastline so fotografirane v trenutku popolne izolacije od ljudi. Postavljene so bodisi kot okras, praktične pregrade ali kot arhitekturni dodatki. Pogosto dopolnjujejo prostor, odpravljajo hermetičnost in ustvarjajo dinamično življenjsko okolje, ki na fotografijah deluje zadovoljivo tudi brez prisotnosti človeka. Slikano življenjsko okolje se skozi posamezne fotografije učinkovito nadgrajuje v konceptualno harmonično celoto ciklusa.

V obrazložitvi nagrade za reportažno fotografijo, ki jo v vrednosti 1500 evrov podeljuje časopisna hiša Delo, piše, da Leskovšek na prepoznaven avtorski način slika vsakodnevne življenjske razmere ljudi na meji med Palestino in Izraelom. Avtor s ciklusom fotografij prepričljivo dokumentira dogodek prehoda nadzorne točke, ki skozi predstavitev osebnih življenjskih stisk postane simbolna odslikava težkih bivanjskih razmer in napete politične situacije med dvema narodoma.

Med prispelimi cikli reportažnih fotografij je Leskovškov eden redkih, v katerem kakovost posameznih fotografij ne niha, s čemer se dela združujejo v prepričljivo pripovedno celoto, še piše v obrazložitvi.

Žirijo so sestavljali art direktorica revije Emzin Metka Dariš, fotografi Jane Štravs, Andrew Testa iz Londona in Thijs Wolzak iz Amsterdama in kustos Mednarodnega grafičnega likovnega centra Božidar Zrinski.

Letošnji 17. natečaj revije za kulturo Emzin za najboljšo slovensko fotografijo je bil razpisan decembra lani. Nanj je prispelo najvišje število fotografij doslej - 582 fotografskih opusov oziroma 3540 fotografij. V ožji izbor se je uvrstilo 41 avtorjev z 59 opusi.