Slovenija 10.2.2011 18:34

Umrl umetnostni zgodovinar Mirko Juteršek

Ljubljana, 10. februarja - V 80. letu starosti je v ponedeljek umrl umetnostni zgodovinar Mirko Juteršek, uveljavljen likovni kritik, pisec besedil v katalogih in poznavalec trga slikarskih del. Ukvarjal se je predvsem z umetnostjo 19. in 20. stoletja ter svoje ugotovitve objavljal v strokovnih publikacijah, na radiu in v dnevnem časopisju, je poročal Radio Slovenija.

Mirko Juteršek se je rodil 31. avgusta 1932 v Podgorju pri Kamniku. Leta 1959 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine, leta 1971 pa doktoriral s temo o slikarju Matiji Jami.

Strokovno se je med drugim izpopolnjeval v Münchnu in v Moskvi ter postal izvedenec za ikonsko slikarstvo in rusko umetnost, kar je pozneje kot izredni profesor za vzhodnoevropsko umetnost na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete tudi predaval.

Od leta 1989 pa vse do upokojitve leta 1996 je bil direktor Slovanske knjižnice v Ljubljani. Od leta 1996 pa vse do smrti je predaval umetnostno zgodovino na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, piše v biografskem leksikonu Osebnosti.

Sodeloval je pri nastajanju mnogih monografij o slovenskih likovnikih - o Mihi Malešu, Miri Pregelj, Maksimu Gaspariju, Lojzetu Perku, Ivanu Napotniku in drugih. Mnogo let je bil strokovni izvedenec in svetovalec na področju likovne umetnosti.