Svet 11.2.2011 12:26

Južnoafričanka zmagala s fotografijo iznakažene Afganistanke

Amsterdam, 11. februarja - Južnoafričanka Jodi Bieber je zmagala na tekmovanju za najboljšo fotografijo leta 2010 in sicer s fotografijo Afganistanke, ki so jo talibani iznakazili, ker je zapustila svojega moža, so sporočili organizatorji tekmovanja World Press Photo.

Fotografija je bila prvič objavljena na naslovnici ameriške revije Time 1. avgusta. Na njej 18-letna Afganistanka Bibi Ajša z odsekanim nosom gleda v kamero. Fotografija Ajše s spuščenimi črnimi lasmi in naglavno ruto je nato zmagala tudi v kategoriji portretov.

Iznakazili so jo talibani. Odrezali so ji nos in ušesa, ker je zapustila svojega moža in pobegnila k svoji družini, pa čeprav jo je mož tepel in zlorabljal. Rešili so jo ameriški vojaki in jo odpeljali na plastično operacijo v ZDA, kjer živi še zdaj.

"To bi lahko bila ena tistih fotografij - in morda jih imamo samo kakih deset -, ko nekdo reče, 'veš, slika tistega dekleta', in natanko veš, o kom govori," je ob podelitvi nagrade dejal vodja žirije David Burnett, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za nagrade na tekmovanju je bilo letos po navedbah organizatorjev prijavljenih rekordnih 108.059 fotografij. Skupno pa je sodelovalo 5847 fotografov iz 125 držav, še navaja AFP.