Slovenija 12.2.2011 10:19

V CD koncert, posvečen jubileju dirigenta Marka Muniha

Ljubljana, 12. februarja - Gallusova dvorana Cankarjevega doma bo drevi ob 20.30 gostila Simfonični orkester RTV Slovenija in komorni zbor Ave, ki bosta ob 75-letnici dirigenta Marka Muniha izvedla delo Josepha Haydna Letni časi. Vokalno-instrumentalni zasedbi bo dirigiral kar jubilant sam, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi RTV Slovenija.

Koncert v počastitev 75. rojstnega dne Marka Muniha bodo popestrili solisti sopranistka Theresa Plut, tenorist Jeroen de Vaal in basist Randal Turner.

Marko Munih se je rodil 9. januarja leta 1936 na Mostu na Soči. Kot dirigent se je izoblikoval pri profesorju Danilu Švari na Akademiji za glasbo v Ljubljani in kot asistent Lovra von Matačića v Frankfurtu.

Med letoma 1963 do 1971 je bil stalni dirigent orkestra Slovenske filharmonije, med letoma 1965 in 1975 pa je vodil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

Prvo sodelovanje z RTV Slovenija je vzpostavil leta 1973 kot dirigent Komornega zbora RTV Ljubljana, v obdobju med 1979 in 1995 pa je deloval kot glavni urednik glasbenega programa Radia Slovenija. Tu je skrbel za izbrano zvočno podobo radijske postaje in v marsičem usmerjal glasbeni okus, posredno pa tudi razvoj slovenske glasbe.

Leta 1999 je postal stalni dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Kot dirigent ga je vodil na snemanjih, pa tudi na koncertih doma in v tujini. Pri delu z orkestrom ga odlikujeta umirjenost in skrbnost pri konceptualnih pripravah. Afiniteta do zborovske glasbe mu je omogočila odlične interpretacije velikih vokalno-instrumentalnih del.

V času svojega ustvarjanja je med drugim izvedel Haydnove Štiri letne čase, Mozartov in Verdijev Rekviem, Apologijo Socrates Petra Ebna, oratorij Kralj David Arthurja Honeggerja, Stabat Mater Antonina Dvoržaka, Sonetni venec Lucijana Marije Škerjanca, Škofjeloški pasijon Alojza Srebotnjaka in Stabat Mater Sama Vremšaka.

Je dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada, prejel pa je tudi Betettovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije za dolgoletno delo v glasbeni dejavnosti. Je redni član žirij na domačih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih.