Svet 14.2.2011 5:30

Razstava Caravaggiovih del v Rimu prinaša nova dognanja o umetnikovem življenju

Rim, 14. februarja - Razstava Caravaggiovih del, ki so jo v petek odprli v Rimu, z doslej še neobjavljenimi dokumenti prinaša nova dognanja o umetnikovem življenju. Dokazuje, da je umetnik v Rim prišel tri leta pozneje, kot se je do sedaj veljalo prepričanje.

Razstava poleg tega, da korigira sedaj veljavno kronologijo umetnikovih del, tudi odgovarja na vprašanje, kaj je umetnik počel, preden je prišel v Rim, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Postavitev v Sain't Ivo alla Sapienza, eni najlepših baročnih arhitektur, kjer ima danes prostore državni arhivi, umetnikovo življenje predstavlja na način detektivke. Obiskovalca vodi skozi raziskovanje umetnikovih srečanj, odnosov, podob in pretepov v času njegovega kratkega bivanja v Rimu.

Razstavljena so tudi dela Caravaggiovih prijateljev, sovražnikov, učiteljev in učencev ter dela, ki so umetniku le pripisana. Razstava je nastala neposredno po veliki retrospektivi umetnikovih del ob 400. obletnici njegove smrti, ki je vrata zaprla konec lanskega leta in tej retrospektivi s svojimi dognanji oporeka.

Doslej je namreč veljalo, da naj bi umetnik v Rim prišel leta 1592. Skupna sedmih zgodovinarjev, paleografov in arhivistov pod vodstvom direktorja arhiva Eugenia lo Sarda pa je odkrila več stoletij staro pričevanje, ki umetnikov prihod v Rim postavlja v začetek leta 1596.

Michelangelo Merisi da Caravaggio je deloval v Rimu, Neaplju, na Malti in Siciliji. Razvil je značilen osebni slog z dramatičnimi svetlobnimi kontrasti, intenzivnimi barvami in občutkom za podrobnosti.

Kot predstavnik naturalizma v baroku je s svojim živim ustvarjalnim pristopom, temačnim koloritom ter motiviko pretežno iz življenja preprostih ljudi vplival na poznejše umetnike, kot sta Rembrandt ali Velazquez.