Svet 13.2.2011 12:49

Iz muzeja v Kairu med ljudsko vstajo izginilo več predmetov

Kairo, 13. februarja - Iz Egipčanskega muzeja v Kairu je bilo med nedavnimi protivladnimi protesti in nemiri ukradenih več pomembnih starodavnih predmetov, med drugim kip kralja Tutankamona, je danes povedal egiptovski minister za umetnine starega Egipta Zahi Havas. Med 18-dnevno ljudsko vstajo je po ministrovih besedah izginilo skupno 18 predmetov.

Plenilci so 28. januarja vdrli v muzej na trgu Tahrir, kjer so potekali množični protesti proti predsedniku Hosniju Mubaraku, se povzpeli na streho muzeja in se nato z vrvjo spustili v samo stavbo. Pri tem je bilo poškodovanih 70 predmetov, vendar pa vodstvo muzeja do popisa ni vedelo, ali so tudi kaj ukradli, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot je danes povedal Havas, so sedaj ugotovili, da je izginilo 18 predmetov, med njimi lesen kip Tutankamona in del drugega kipa Tutankamona ter kip faraona Ehnatona in kraljice Nefretiti.

Sloviti muzej v Kairu je leta 1858 ustanovil francoski egiptolog Auguste Mariette, hrani pa več kot 100.000 dragocenih predmetov starega Egipta, med njimi tudi slovito Tutankamonovo zlato masko.

Med nedavnimi protesti in nemiri v Kairu, ki so odnesli s položaja predsednika Mubaraka, je muzej s tanki varovala vojska, občasno pa tudi skupine prostovoljcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.