Svet 15.2.2011 5:00

Na Berlinalu mladim igralskim talentom podelili nagrade "shooting star"

Berlin, 15. februarja - V sklopu 61. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu so v ponedeljek desetim mladim evropskim igralcem izročili nagrado "shooting star". Slovenija letos v Berlinu ni imela svojega kandidata, doslej pa so jo kot zvezde v vzponu zastopali Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc in Marko Mandić.

Slovenija je članica zveze European Film Promotion, ki nagrade podeljuje, od leta 2005. Na začetku je bilo pridruženih članic promocijsko-marketinške hiše malo in so lahko njeni člani predlagali svoje kandidate, ki se bodo na Berlinalu predstavili kot zvezde v vzponu. Leta 2008 pa se je število članic povečalo, zato so pri izboru zvezd v vzponu morali uvesti selekcijo.

Poleg Balmazovičeve, Krajnčeve in Mandića se od leta 2008 na Berlinalu ni predstavil nihče iz slovenske igralske vrste, bodisi ker predlog ni bil sprejet ali pa, kot se je pripetilo tudi letos, ni bilo primernega kandidata za predstavitev, je za STA povedala vodja službe za produkcijo, promocijo in trženje Slovenskega filmskega centra Nerina T. Kocjančič.

Med letošnjimi zvezdami v vzponu se je znašla mlada hrvaška igralka Marija Škaričić, ki je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejala, da je nagrada "izvrstna priložnost za spoznavanje osebnosti iz filmskega sveta, s katerimi se sicer ne bi nikoli srečala".

Poleg Škaričićeve so bili za zvezde v vzponu letos razglašeni še irski igralec Domhnall Gleeson, ki je igral v otvoritvenem filmu Berlinala Pravi pogum bratov Cohen, Pilou Asbaek (Danska), Alexander Fehling (Nemčija), Sylvia Hoeks (Nizozemska), Clara Lago (Španija), Nataša Petrović (Makedonija), Andrea Riseborough (Velika Britanija), Alicia Vikander (Švedska) in Nik Xhelilaj (Albanija).

European Film Promotion je financirana iz evropskih skladov in ima okoli 30 članov. Nagrado "shooting star" z namenom promocije mladih evropskih igralcev podeljujejo od leta 1998.