Svet 15.2.2011 6:00

V Tate Modern od aprila razstava Mirojevih del

London, 15. februarja - V londonski galeriji Tate Modern bodo 14. aprila odprli razstavo Joana Miroja (1893-1983). To bo prva večja retrospektiva tega katalonskega slikarja in grafika v zadnjih 50 letih. Na ogled bo več kot 150 slik, risb, kipov in grafik iz šestih desetletij umetnikovega ustvarjanja. Razstava bo odprta do 11. septembra.

Miro je pod vplivom fauvistov in nadrealistov ustvaril izviren, abstrakten slog slikanja z lisami živih barv domače Katalonije, sanjskimi figurami in pravljičnimi svetovi podzavesti, polnimi ironije, a tudi tesnobe in vprašanj.

Umetnik je uporabljal jezik simbolov, s katerim je izražal osebne vizije, občutek za svobodo in lastno energijo. V Tate Modern bodo razstavljena Mirojeva številna ključna dela. Razstava bo tudi pokazala, da se za prikupno nedolžnostjo njegovih podob skriva globoka skrb za človeštvo ter občutek za osebno in nacionalno identiteto. Izjemna dela iz različnih obdobij njegovega ustvarjanja slavijo umetnikovo rodno Katalonijo, je zapisano na spletni strani muzeja.

Razstava bo predstavila tudi politično obarvana dela, ki so umetnikov odgovor na eno najbolj razburkanih obdobij v evropski zgodovini. Umetnik, ki je delal v Barceloni in Parizu, je sledil občutju španske državljanske vojne in prvih mesecev druge svetovne vojne v Franciji.

Miro je pod Francom predstavljal simbol mednarodne razsežnosti kulture, njegove velike abstraktne slike iz poznih 60. in iz začetka 70. let 20. stoletja pa so so bile uporni odgovor na čas umirajočega diktatorskega režima.