Slovenija 16.2.2011 14:02

Ob razstavi izšla monografija o življenju in delu oblikovalca Miljenka Licula

Ljubljana, 16. februarja - V avli Narodne galerije je od 10. februarja na ogled razstava del enega najvidnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev Miljenka Licula (1946-2009). Ob razstavi je Fundacija Brumen v sodelovanju z galerijo izdala monografijo, v kateri so z besedo in sliko predstavljeni Liculovi projekti, nekaj besed pa so v knjigo prispevali tudi njegovi prijatelji.

Ljubljana. Fundacija Brumen je v sodelovanju z Narodno galerijo izdala monografijo enega najvidnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev Miljenka Licula (1946-2009). Foto: STA

Ljubljana.
Fundacija Brumen je v sodelovanju z Narodno galerijo izdala monografijo enega najvidnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev Miljenka Licula (1946-2009).
Foto: STA

Monografija je razdeljena v tri večja poglavja. Prvo z naslovom Delo in podobe v razdelku Drugi o projektih prinaša avtorska besedila posameznikov, ki so spremljali različna področja Liculovega delovanja in to popisali na poljuden ali strokoven način, je na današnji novinarski konferenci povedala urednica monografije Petra Černe Oven. V drugem razdelku z naslovom Projekti sami o sebi je z besedo in sliko predstavljen nabor Liculovih projektov.

Drugo poglavje Življenje in besede prinaša intimne zapise Liculovih prijateljev. Preko slednjih se bralcem razpre vpogled v Liculov neprofesionalni pol iz katerega se je napajalo njegovo ustvarjanje, je dejala Černe Ovnova. Zapise so prispevali Mate Dolenc, Matjaž Kocbek in Željko Kozinc.

Knjiga prinaša tudi številne intervjuje in objave iz medijev od začetkov Liculovega delovanja do smrti. Priznani oblikovalec je imel po besedah urednice veliko za povedati. Bil je kritičen do družbe in mnogo tematik je znal pojasniti na elokventen način, zato je nabor njegovih intervjujev tudi pomembno pričevanje časa, v katerem je živel.

Uredniški odbor, ki so ga poleg Černe Ovnove sestavljali Dušan Benko, Barbara Jaki, Ranko Novak in Peter Skalar, je v knjigo uvrstil tudi obrazložitve nagrad Prešernovega sklada in Liculov govor ob prejemu nagrade za življenjsko delo. Licul je malo Prešernovo nagrado prejel leta 1985, veliko pa leta 2008.

Poleg klasičnih elementov, ki so del vsake dobre monografije, pa so po besedah urednice v knjigi objavljeni tudi portreti z odprtij Liculovih razstav ter vinjete in ilustracije, ki jih je oblikovalec ustvarjal v prostem času. Delčke monografije si je mogoče ogledati na spletnih straneh Fundacije Brumen in Narodne galerije.

Razstava, posvečena Liculu, bo v Narodni galeriji na ogled do 8. maja. Snovalec razstave Ranko Novak je povedal, da jo je postavil tako, kot bi jo sam Licul - z duhovitostjo je predstavil različne elemente oblikovalčevega dela, ki sami izpostavljajo "tisto rožo, ki je v vazi". Poudarek je dal oblikovalskemu delu za pivovarno Laško, saj je hotel s tem dokazati, "da je mogoče visoko vizualno kategorizirati neko čisto navadno zadevo".

Miljenko Licul se je rodil v Vodnjanu pri Pulju. Nekaj časa je predaval tipologijo na ljubljanski likovni akademiji. Ustanovil je studio Znak in bil vodja studia Zodiak, kasneje pa je vodil studio Diptih. Oblikoval je celostne grafične podobe, zaščitne znake, koledarje, prospekte, plakate, knjižne opreme, naslovnice revij, znamke in drugo.