Svet 17.2.2011 6:00

Na Madžarskem odkrili pokopališče ljudstva Sarmatov

Budimpešta, 17. februarja - Na gradbišču v mestu Nyiregyhaza na severovzhodu Madžarske so arheologi odkrili nekdanje sarmatsko pokopališče in ostanke naselbine iz bronaste dobe. Izkopali so tudi številne grobove z zapestnicami in pasnimi zaponkami iz obdobja naselitve ljudstva Madžarov na ozemlje današnje Madžarske.

Na območju izkopavanja, velikem 56 hektarjev, so odkrili sarmatsko pokopališče okrogle oblike. Arheologi pa so našli le nekaj predmetov, ker je večina grobov že izropanih. Sarmati so sicer staro nomadsko konjeniško ljudstvo iranskega izvora. Na območje med rekama Ural in Don so se preselili v 5. stoletju pr. n. št., del njih pa štiri stoletja kasneje v Panonijo.

Arheologi so med izkopavanjem v mestnem predelu Oros našli tudi več tisoč kovinskih predmetov, nakit ter bronaste, srebrne in zlate rimske kovance, je dejal vodja izkopavanj. Med najdbami je tudi 60 ostankov bivališč iz bronaste dobe. Madžarska tiskovna agencija MTI še piše, da je med najdenimi zanimivostmi tudi koščena piščal.

Nedaleč od najdišča naselbine iz bronaste dobe so arheologi odkrili še približno 100 grobov iz 10. stoletja, ko se je ugrofinsko nomadsko ljudstvo Madžari naselilo na ozemlje današnje Madžarske. V grobovih so našli zapestnice in pasne zaponke.

Restavriranje najdb poteka v Muzeju Andras Josa v Nyiregyhazi, kjer je že razstavljeno nekaj predmetov.