Slovenija 17.2.2011 10:44

V novomeškem Simulakru Mrtva narava fotografa Gorana Bertoka

Novo mesto, 17. februarja - V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo fotografa Gorana Bertoka, prejemnika nagrade za najboljšo razstavo lanskega festivala Fotonični trenutki. Po izkušnjah s telesi na mejnih področjih družbeno sprejemljivega se Bertok kot fotograf posveča temi smrti, je ob njegovi novomeški razstavi zapisal kustos Matjaž Brulc.

Po besedah umetniškega vodje galerije Simulaker Brulca Bertokovo fotografsko posvečanje smrti marsikdo razume kot pričakovano nadaljevanje njegovih starejših opusov Obiskovalci, Post mortem in Rdeča.

S fotografijami z naslovom Mrtva narava se je namreč posvetil zadnjemu stadiju človeškega telesa - smrti, v tem smislu pa je Bertok skrajni naturalist, ki ga neskončno bolj kot simbolni pomenski odtenki človeškega konca zanimajo povedni detajli v svoji najčistejši pojavnosti, ugotavlja Brulc.

Obiskovalce razstave želi avtor kar se da neposredno soočiti s smrtjo, ki se dandanes, v času poveličevanja mladosti, zdravja in lepote, zdi nekaj povsem nesprejemljivega. Bertokovo dejanje je zato bogokletno prav toliko, kolikor je smrt danes odmaknjena v posebne ustanove in prepuščena armadi specialistov, nadaljuje kustos.

Bertokove fotografije zaznamuje posebna dvojnost, njihova estetskost pa je v ostrem nasprotju z upodobljeno snovjo. Prepričljivost njegovih fotografij se napaja ravno iz tega precepa, vendar njihova prepričevalnost ni toliko posledica brezhibnega verizma, kot je bržkone plod razumskega zanikanja in poskusov upirati se resničnosti podob, ki se v svoji morbidni nujnosti ponujajo na ogled, je še zapisal Brulc.

Goran Bertok se je leta 1963 rodil v Kopru. Leta 1989 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Od začetka 90. let oblikuje svojstveno obliko fotografske estetike, usmerjeno k raziskovanju človeškega telesa, pri čemer ga še zlasti zanimata njegova patološkost in krhkost. Živi in ustvarja v Ljubljani. Razstava v galeriji Simulaker bo odprta do 10. marca.