Slovenija 17.2.2011 13:04

V MGLC predstavitev sodobne španske umetnosti

Ljubljana, 17. februarja - Mednarodni grafični likovni center (MGLC) bo gostil sodobno špansko umetnost. Pod naslovom Reprodukcija, ponavljanje in upor bodo predstavljena dela s področij grafike, multipla in umetniških praks, ki izhajajo iz umetnosti reproduciranja. Razstava bo zajela dela petih umetnikov in osmih umetniških kolektivov. Odprli jo bodo drevi ob 19. uri.

Na razstavi so z deli zastopani Democracia, Azucena Vieites, La Mas Bella, PSJM, Javier Arce, Daniel Silvo, El Cartel, Fernando Garcia, Noaz, Enrique Radigales, Ediciones Pure, Lalata, S.T. Libro Objeto. Kustos razstave je Javier Martin-Jimenez.

Odprtje bo zaznamoval niz krajših umetniških intervencij. Lalata bi izvedel intervencijo Prva pomoč, Daniel Silvo performans Navodila "How to fold your money", Olaf Ladousse (El Cartel) in Oscar Martinez (Ediciones Pure) pa bosta imela kratek predstavitveni govor. Med otvoritveno slovesnostjo bo potekala tudi grafitarska akcija Vsi ste sovražnik, ki bo del razstave, so sporočili iz MGLC.

Razstava je organizirana v treh konceptualnih sklopih - reprodukcija, ponavljanje, upor. Reprodukcija je opredeljena kot originalna kopija in mehanski postopek, pri katerem so uporabljeni grafična preša, fotokopirni aparat in digitalni tiskalnik. Ponavljanje označuje bistveno vrednost multiplikativne umetnosti. Tretji konceptualni sklop upor pa izbor del na razstavi predstavlja na dva načina - kot obrambo nove španske grafične produkcije in praks, ki iz nje izvirajo, obenem je vsebinska komponenta, vtkana v socialno kritične vsebine sodobne umetnosti.

Mednarodni grafični likovni center je razstavo španske umetnosti pripravil skupaj z
združenjem Hablar en Arte in festivalom Ingrafica iz Madrida. Razstava, ki je potujoča, je bila doslej na ogled na Dunaju in v romunskem mestu Sibiu, po predstavitvi v Ljubljani pa bo postavljena še v Beogradu in Zagrebu. Ljubljansko občinstvo bo dela sodobne španske umetnosti lahko videlo do 3. aprila.