Svet 17.2.2011 12:38

Umrl je hrvaški igralec Predrag Vušović

Zagreb, 17. februarja - Za posledicami možganske kapi je danes v Zagrebu umrl eden najbolj priljubljenih hrvaških igralcev, Predrag Vušović. Ustvaril je vrsto nepozabnih gledaliških, filmskih in televizijskih vlog. Člana gledališča Gavella, 50-letnega Vušovića so v nedeljo sprejeli v zagrebško bolnišnico.

Hrvaška. Hrvaški igralec Predrag Vušović. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Hrvaški igralec Predrag Vušović.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vušović je bil 15 let redno zaposlen v dramskem gledališču Gavellla v Zagrebu. Gledališko kariero je začel leta 1972 v dubrovniškem gledališču Mali Marin Držić, kjer je nastopil v vlogi Toma Sawyera v istoimenski predstavi.

V Gavelli se ga bodo spominjali po opaženih nastopih v predstavah Rihard III., Zimska pravljica, Figarova svatba in drugih. Vrsto let je bil med najbolj vidnimi igralci na dubrovniških poletnih igrah, ko je sodeloval v predstavah, kot so Dundo Maroje, Dubrovniška trilogija, Kavarnica in Mišolovka.

V filmih je nastopal od sredine 80. let prejšnjega stoletja, priljubljenost širšega občinstva pa si je zagotovil z vlogami v filmih Vinka Brešana Kako se je začela vojna na mojem otoku in Maršal. Posnel je vrsto filmov in televizijskih nadaljevank, med njimi "Bitange i princeze".

Hrvaški režiser Zrinko Ogresta je za spletni portal Index.hr dejal, da je Vušović vedno bil profesionalec in izjemno nadarjen igralec. "Povedal bom tudi tisto, kar se v tem času morda ne govori, da je sicer živel precej neurejeno ter tako škodil sebi in celotni hrvaški kulturi. Žalostno je, da je odšel v najbolj zrelih igralskih letih, ko bi nam lahko še veliko dal," je dejal Ogresta, ki je z Vuševićem sodeloval pri filmu "Dvije karte za grad" (Dve vozovnici za mesto).

Predrag Vušović - Pređo se je rodil leta 1960 v Kotorju v Črni gori. Osnovno in srednjo šolo je končal v Dubrovniku. Leta 1979 se je preselil v Zagreb, kjer je študiral na Akademiji dramskih umetnosti.