Svet 18.2.2011 5:30

Avtoportret Andyja Warhola na dražbi prodan za 10,8 milijona funtov

London, 18. februarja - Avtoportret ikone pop arta Andyja Warhola (1928-1987) je bil v sredo na dražbi avkcijske hiše Christie's v Londonu prodan za 10,8 milijona funtov (12,7 milijona evrov). Sprva so si zanj nadejali iztržiti le polovico tega zneska. Delo iz leta 1967, ki je bilo do nedavnega nepoznano, meri 1,8 x 1,8 metra.

Na njem se je umetnik upodobil z roko pred usti. Pri Christie's so sliko označili kot "eno najbolj reprezentativnih in ikoničnih podob umetnika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal vodja oddelka za povojno in sodobno umetnost pri Christie's Evropa Francis Outred, je bilo zelo vznemirljivo delati z doslej nepoznanim Warholovim delom, še posebej s tako pomembnim. "Bili smo navdušeni, da smo lahko sliko prvič objavili v našem katalogu in da smo jo prvič razstavili. Pritegnila je veliko pozornost tako v katalogu kot na sami dražbi," je dodal.

Slika je eden od 11 avtoportretov, ki jih je Warhol ustvaril leta 1967, ko je že veljal za eno najpomembnejših figur pop arta. Osem avtoportretov iz te serije je bilo vključenih v retrospektivno razstavo Warholovih del v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) leta 1989, dve leti po umetnikovi smrti.