Slovenija 17.2.2011 14:10

Pomlad v Ljubljani bo letos obarval sodobni ples

Ljubljana, 17. februarja - Pomlad bo v Ljubljano prinesla kar tri festivale sodobnega plesa. Na 5. izdaji Gibanice bo med 24. in 27. februarjem predstavljen izbor najboljših slovenskih sodobno plesnih predstav zadnjih dveh let. Marca se bo v prestolnici ustavil mednarodni festival Plesna Vesna (Spring Forward), aprila pa bo sledil še festival Balkanska plesna platforma.

Ljubljana. Gibanica. Slovenska sodobnoplesna platforma. Foto: STA

Ljubljana.
Gibanica. Slovenska sodobnoplesna platforma.
Foto: STA

Festival Gibanica, ki ga je prve štiri leta organiziral zavod Exodos, bo letos organiziralo Društvo za sodobni ples Slovenije. Selektorji so izbor 14 festivalskih predstav med 54 prijavljenimi napravili na podlagi kakovosti in raznolikosti predstav, je na današnji novinarski konferenci povedal eden od selektorjev Blaž Lukan.

"Mislim, da predstave odražajo plesni trenutek minulih dveh sezon," je dejal Lukan in dodal, da so bili pri izbiri predstav bolj pozorni na dela mladih avtorjev, izogibali pa so se starejšim, ki so se na Gibanici že predstavili. Poleg Lukana sta selekcijo opravila še Andreja Podrzavnik in Virve Sutinen.

Po besedah člana umetniškega odbora Gibanice Roka Vevarja si želijo, da bi bili dnevi med 24. in 27. februarjem "sodobnoplesni praznik". Gibanica je platforma, namenjena predstavitvi slovenske plesne produkcije tujim programerjem, pa tudi druženju med ustvarjalci, tujimi selektorji in obiskovalci. Zato bodo letos poskrbeli za vsakodnevne zabave po koncu festivalskega programa, in tako ples nadaljevali s plesom.

Poleg uradnega programa bo Gibanica ponudila številne spremljevalne dogodke. Med njimi velja omeniti posvet o institucionalizaciji sodobnega plesa, ki bo v petek, 25. februarja, na ministrstvu za kulturo. Dan zatem bodo v atriju ZRC SAZU predstavili projekt Mreža sodobnega plesa.

Mreža sodobnega plesa je dveletni projekt. Njegovi snovalci glavno težavo vidijo v tem, da so produkcija in predstavitve sodobnoplesnih predstav skoncentrirane v Ljubljani. Z mrežo bi povezali nevladne organizacije, javne zavode ter druge organizacije po Sloveniji, ki se ukvarjajo s plesom in vzpostavili mehanizem, ki bi omogočil kroženje in izmenjavo sodobnoplesnih predstav, je pojasnil Goran Bogdanovski.

Med 25. in 27. marcem bo v Ljubljani krstno izdajo dočakal festival mednarodne mreže Aerowaves Plesna Vesna (Spring Forward), v sklopu katerega se bo v treh dneh na petih prizoriščih zvrstilo kar 22 plesnih predstav. Festival so pripravljali kar 15 let, udeležili pa se ga bodo številni mednarodni producenti, selektorji, promotorji in umetniški vodje mednarodnih institucij ter prodorni avtorji iz vse Evrope. Festival po besedah Iztoka Kovača iz zavoda En Knap "v Ljubljano prinaša drugo misel". Slovenijo bosta s predstavo Duet012 predstavljala Rosana Hribar in Gregor Luštek.

Vsebalkanska sodobna produkcija pa bo predstavljena konec aprila na 6. izdaji Balkanske plesne platforme, ki nastaja pod okriljem zavoda Exodos. Na festivalu bo po prikazanih 13 predstav po izboru Jana Fabreja, med katerih bodo slovenske zastopane z ustvarjalci, kot so Bojan Jablanovec, Snježana Premuš in Matjaž Farič. Platforma bo odprt prostor za srečevanje umetnikov in producentov sodobnega plesa, delitev informacij in hkrati vzpodbuda za nove povezave ter produkcije v širši regiji.