Svet 17.2.2011 15:22

Umrl je skladatelj Giampaolo Coral

Trst, 17. februarja - V Trstu je danes ponoči umrl skladatelj Giampaolo Coral, je STA sporočil skladatelj Pavel Mihelčič. Coral, rojen leta 1944 v Trstu, je pisal glasbo za gledališče in opere ter simfonična in komorna dela.

Giampaolo Coral je diplomiral na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Do upokojitve je predaval kompozicijo na tržaškem konservatoriju Giuseppe Tartini.

Leta 1969 je v Nemčiji zbudil pozornost s skladbo Requiem za Jana Palacha. Leta 1971 so v Trstu izvedli njegov Magnificat za sopran in orkester, leta 1982 pa romantično baletno pantomimo Favola. Leta 1990 je za komorno opero Pesem laboda dobil nagrado Carl Maria von Weber v Dresdnu. Več nagrad je prejel tudi za druge svoje skladbe, ki jih pogosto izvajajo na pomembnih glasbenih prireditvah in festivalih. Decembra leta 2008 so v Trstu z velikim uspehom krstili njegovo opero v enem dejanju Mr. Hyde.

Leta 1987 je ustanovil društvo za sodobno glasbo Chromas. Istega leta je ustanovil in bil tudi umetniški direktor mednarodnega festivala za sodobno glasbo Trieste prima. Od leta 1990 do 1997 je bil umetniški vodja mednarodnega kompozicijskega tekmovanja "Premio Musicale Citta di Trieste". Bil je član svetovne organizacije mednarodnih glasbenih tekmovanj v Ženevi. Njegova dela so izvajali po vsem svetu, tudi v Ljubljani.