Slovenija 19.2.2011 11:34

Katoliško prosvetno društvo v Žvabeku praznuje 100-letnico

Celovec, 19. februarja - Katoliško prosvetno društvo (KPD) Drava v Žvabeku na avstrijskem Koroškem danes praznuje 100-letnico delovanja. Društvo skrbi za ohranitev slovenske kulture na narodnostno zelo izpostavljenem območju. Jubilejno slavje bosta drevi počastila predsednik NSKS Valentin Inzko in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Prvo slovensko kulturno društvo v Žvabeku v današnji občini Suha/Neuhaus, ki je v bližini slovenskih Libelič in Dravograda, je bilo uradno ustanovljeno 4. maja 1910 na pobudo tedanjega žvabeškega župnika Franca Uranška.

Delovanje združenja, ki se je imenovalo Krščansko-slovensko izobraževalno društvo za Žvabek, je temeljilo predvsem na jezikovnem izobraževanju mladih in odraslih, strokovnih predavanjih, izposoji knjig v društveni knjižnici, gledaliških predstavah in petju slovenskih pesmi.

Prvo močno zarezo je pomenila prva svetovna vojna in po njej izgubljeni plebiscit, ki je mejo zarisal nedaleč od Žvabeka. Po plebiscitu so si društvene prostore sprva prisvojili finančni uradniki, za njimi pa policija. A slovenski kulturniki se niso pustili, okrepili so odrsko dejavnost in pri gledaliških prestavah je sodeloval skoraj ves Žvabek.

Leta 1941 je nacionalsocialistična oblast razpustila slovensko društvo, knjige iz njegove knjižnice pa so sežgali na vaškem trgu. Več slovenskih družin je bilo izseljenih v osrednjo Nemčijo, javna raba slovenščine prepovedana.

Ovir za slovensko kulturno delovanje v Žvabeku tudi po drugi svetovni vojni ni manjkalo in tako so Slovensko kulturno društvo v Žvabeku lahko uradno oživili šele 15. avgusta 1946. Leta 1963 so se preimenovali v KPD Drava v Žvabeku.

Društvo je do danes na narodnostno izpostavljenem območju, saj je kraj tik ob severni jezikovni meji, razvilo in ohranilo razvejeno in živahno dejavnost. Imajo tudi pevsko-instrumentalno skupino, pri kateri je do danes sodelovalo prek 160 otrok. Leta 1981 je bil na Suhi ustanovljen Oktet Suha, ki danes v sodelovanju s sosednjim Dravogradom pripravlja vsakoletni mednarodni pevski Festival Suha.

Poleg domače igralske skupine, ki nastopa občasno in v različnih sestavih, je od 2008 dejavna tudi 20-članska lutkarska skupina Lutke Suha. Društveno življenje pa dopolnjuje še Hranilno društvo z 80 člani.

KPD Žvabek bo 100-letnico delovanja proslavilo drevi s slovesnostjo in pestrim kulturnim sporedom v gostilni Hafner v Gornji vasi pri Žvabeku. Slavnostni govornik bo predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), visoki predstavnik mednarodne skupnosti ter posebni odposlanec EU v BiH Valentin Inzko. Med častnimi gosti bo tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.