Slovenija 18.2.2011 10:53

Prvo mariborsko gostovanje mezzosopranistke Bernarde Fink

Maribor, 18. februarja - V okviru komornega cikla Narodnega doma Maribor se bo drevi v Unionski dvorani predstavila v Argentini rojena mezzosopranistka slovenskega rodu Bernarda Fink. Na klavirju bo Finkovo spremljal Anthony Spiri, izvedla pa bosta dela velikanov glasbe, kot sta Robert Schumann in Gustav Mahler, pa tudi slovenskih glasbenih mojstrov.

Glasbena gosta se bosta najprej predstavila s Schumannovimi sedmimi pesmimi na besedila Friedricha Rückerta. V nadaljevanju bodo na vrsti dela Lucijana Marije Škerjanca, Zorka Prelovca, Josipa Pavčiča in Antona Lajovica. Koncert se bo zaključil z Mahlerjevimi Popotnikovimi pesmimi in petimi pesmimi na besedila Friedricha Rückerta.

Bernarda Fink se uvršča med najuspešnejše svetovne pevke slovenskega rodu. Kot hčerka slovenskih staršev je glasbeno izobraževanje pričela v rojstnem Buenos Airesu, vendar jo je poklicna pot kmalu popeljala v Evropo, kjer se je uveljavila kot ena najbolj iskanih mezzosopranistk.

Danes redno nastopa z vodilnimi orkestri in dirigenti, še posebej tesno z Nikolausom Harnoncourtom, sirom Johnom Eliotom Gardinerjem, Valerijem Gergievim in Dunajskimi filharmoniki, orkestrom Concertgebouw ter Berlinskimi filharmoniki. Kot izvajalka solističnih recitalov je redno vabljena v pomembna glasbena središča, kot so dvorana Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore v Londonu in festival Schubertiade Schwarzenberg.

V Mariboru bo nastopila prvič. Predstavila se bo z mešanim izborom iz svojega stalnega repertoarja in slovenskimi samospevi. Slednje je s svojim stalnim glasbenim partnerjem Anthonyjem Spirijem pred kratkim posnela za založbo Harmonia Mundi.