Svet 19.2.2011 5:30

Življenje starlete Anne Nicole Smith na odru londonske Kraljeve opere

London, 19. februarja - V londonski Kraljevi operi (Royal Opera House) je bila v četrtek premiera opere o življenju leta 2007 preminule ameriške starlete Anne Nicole Smith (1967-2007). Do 4. marca so na sporedu še štiri predstave, ki pa so že razprodane. Britanski Independent je ob premieri zapisal, da Nicole Smithova predstavlja "vzpon in padec zahodnjaškega ekscesa".

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so bili kritiki navdušeni. Ameriška tiskovna agencija AP pa piše, da ima brezkompromisno prizadevanje Nicole Smithove, da se povzdigne iz revščine in njena obsedenost s publiciteto, mračne odtenke skoraj mitskih razsežnosti.

V vlogi Nicole Smithove poje nizozemska sopranistka Eva-Maria Westbroek, ki se je uveljavila z repertoarjem, ki vsebuje dela Wagnerja, Verdija in Puccinija, piše ameriška tiskovna agencija AP. Orkestru dirigira glasbeni direktor Covent Gardena Antonio Pappano, uprizoritev je zrežiral Richard Jones. Glasbo je napisal britanski skladatelj Mark-Anthony Turnage, libreto pa Richard Thomas. "Ona ni bila le neumna blondinka," je po poročanju AFP za CNN povedal Turnage in dodal, da se "njeno življenje dotika tolikih tem, da se zdi, da pooseblja 21. stoletje".

Britanski Independent v kritiki na spletni strani piše, da Nicole Smithova ni samo tragična junakinja, temveč predstavlja tudi "vzpon in padec zahodnjaškega ekscesa".

Nicole Smithova je potem, ko si je dala povečati prsi, leta 1993 postala Playboyeva zajčica leta. Leto pozneje je zaigrala v filmu bratov Coen Hulahop in v Goli pištoli ter se poročila s takrat 89-letnim naftnim mogotcem J. Howardom Marshallom. Po njegovi smrti leta 1995 se je spustila v dolgoletno pravdo s sinom pokojnika za zapuščino, ocenjeno na več kot 360 milijonov evrov. Leta 2007 je pred televizijskimi kamerami rodila hčerko. Istega leta je zaradi prevelikega odmerka zdravil umrla, stara 39 let.