Svet 19.2.2011 6:00

V Benetkah bodo odprli Center ruske kulture in umetnosti

Rim, 19. februarja - V Benetkah bodo marca odprli Center ruske kulture in umetnosti, je na sestanku z italijansko ministrico za izobraževanje Mario Stello Gelmini napovedala žena ruskega predsednika Svetlana Medvedjev. Benetke bodo s centrom dobile pomembno oporišče ruske kulture, ki bo prevetrilo že tako živahno beneško kulturno življenje, je poudarila Medvedjeva.

Center bo ustanovljen s sredstvi iz sklada za socialne in kulturne iniciative, ki ga vodi Medvedjeva, ravno v letu, ki sta ga Italija in Rusija določili za leto izmenjave kulturnih tradicij. Žena ruskega predsednika se bo odprtja centra tudi osebno udeležila, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Benetke so po besedah Medvedjeve neločljivo povezane s pomembnima ruskima umetnikoma Igorjem Stravinskim in Josifom Brodskim. Na srečanju je spomnila, da sklad za socialne in kulturne iniciative v maju in decembru prireja festival ruske kulture v mestu Bari. Prav tako poleti v regiji Lazio poteka festival z naslovom Mlada ruska kultura v Italiji, septembra pa v Milanu prirejajo festival Ruski večeri.

Medvedjeva upa, da bodo aktivnosti v sklopu letošnjega Leta ruske kulture in jezika Italijanom približale rusko tradicijo in umetnost. V zgoščenem programu se bodo med letom italijanskemu občinstvu predstavili vodilni ruski muzeji, gledališča in glasbeniki. Posebnega pomena bo Mednarodni študentski forum, ki bo po besedah Medvedjeve promoviral konsolidacijo dobre tradicije odprtega dialoga med nadarjenimi mladimi iz obeh držav.

V Rusiji vzporedno poteka Leto italijanske kulture in jezika. Organizatorji so si posebej zadali, da aktivnosti v sklopu kulturne izmenjave med državama ne bi bile osredotočene samo na glavni mesti, Rim in Moskvo. Tako bodo v Rusiji potekale še v Sankt Peterburgu, v Italiji pa v Milanu, Firencah, Bariju in Benetkah.