Slovenija 18.2.2011 14:39

Djilasova ne bo kandidirala za direktorico Prešernovega gledališča

Kranj, 18. februarja - Po sredini odločitvi kranjskih mestnih svetnikov o ponovitvi razpisa za mesto direktorja Prešernovega gledališča Kranj je na lanskem razpisu izbrana Ivana Djilas danes sporočila, da ne misli ponovno kandidirati. Odločitev svetnikov namreč razume kot nezaupnico, je zapisala v sporočilu za javnost.

Djilasova meni, da mestni svet ni sledil odločitvi Upravnega sodišča, saj je izdal vsebinsko popolnoma drugačen sklep. Upravno sodišče je ugotovilo, da je imel razveljavljeni sklep o imenovanju zgolj formalne pomanjkljivosti ter je mestnemu svetu naložilo izdajo novega sklepa. Mestni svet pa se je na predlog župana odločil, da postopek vrne še en korak nazaj in razveljavi razpis, je zapisala.

Županova utemeljitev odločitve, da se ne izbere nobenega od kandidatov in da občina sproži nov postopek za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča Kranj, ker so bile v tem času lokalne volitve in o tem odloča mestni svet občine v novi sestavi, po mnenju Djilasove ne vzdrži nobene resne presoje.

Izrekanja kranjskih mestnih svetnikov in nekaterih drugih akterjev o tem, da si želijo za direktorja nekoga, ki je iz Kranja, so po mnenju Djilasove diskriminatorna. Odločitev o ponovitvi razpisa tako razume kot nezaupnico, zato se na ponovni razpis ne bo prijavila.

Kot je še dodala, jo je strokovni svet gledališča potem, ko je bila izbrana za direktorico, na seji 14. septembra 2010 prosil, naj se vključi v izdelavo programa za prihodnje obdobje, kar je, kot pojasnjuje Djilasova, brez odlašanja in kakršnegakoli plačila tudi storila.

Lotila se je dela za dobrobit gledališča, zaposlenih v njem in nenazadnje tudi občine, pojasnjuje v pismu. Odpovedala se je režijam ter sodelovala pri programu za dve gledališki sezoni, desetinah sestankov z igralci, režiserji, pisatelji in selektorji različnih festivalov, prebiranju in študiranju številnih dramskih tekstov in pripravi strategije za naslednjih pet let. Ob tem se je vključila tudi v reševanje problema prenove precej dotrajane hiše in scenske tehnike.

"Do nedavnega sem bila ponosna na mojo izbrano državo, na to, da je v njej mogoče, da je na javnem razpisu izbran nekdo, ki je v Slovenijo prišel pred 11 leti, je ženska, še nima 35 let in je politično neopredeljen samo zato, ker se je dokazal po strokovni plati in je pripravljen trdno delati. Žal sem po desetih mesecih tožb, izsiljevanja in političnih igric precej razočarana", je zapisala Djilasova.