Svet 21.2.2011 5:30

V Buenos Airesu odprli prvi latinskoameriški muzej, posvečen Beatlom

Buenos Aires, 21. februarja - V Buenos Airesu so odprli prvi latinskoameriški muzej, posvečen življenju in delu članov slavne britanske skupine The Beatles. V muzeju je na ogled kar 2500 predmetov, med njimi lasulje, čevlji in celo zavojčki kondomov s fotografijo Johna Lennona in Yoko Ono.

Muzej, ki se nahaja na aveniji Corrientes, nekakšnem Broadwayju argentinskega glavnega mesta, je v nekaj tednih od odprtja pritegnil na tisoče obiskovalcev. Razstava je stalna, organizatorji pa upajo, da jo bodo lahko sproti dopolnjevali.

"Mnogi menijo, da gre za obsesijo, a v resnici je zbirateljstvo strast, virus, ki se ga težko znebiš," je povedal 53-letni Rodolfo Valdez, ki so ga pri desetih letih vpisali v Guinnesovo knjigo rekordov kot lastnika takrat največjega števila predmetov, ki so povezani z legendarno četverico iz Liverpoola. Od 8500 primerkov iz Valdezove zbirke jih je kar nekaj razstavljenih v muzeju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na razstavi so na ogled tudi predmeti s pomembno zgodovinsko vrednostjo. Med njimi je ena od 5000 opek, ki so jih prodali po rušenju priznanega liverpoolskega kluba The Cavern. V klubu so Beatli prvič nastopili 9. februarja leta 1961.

Na ogled je tudi na stotine ur, priponk, pisal in ovojev žvečilnih gumijev, ki pričajo o komercialnem "boomu", ki so ga v 60. letih povzročili Beatli.