Svet 20.2.2011 6:00

Na razstavi na Dunaju Schielejevi portreti in avtoportreti

Dunaj, 20. februarja - V dunajski galeriji Belvedere so pripravili razstavo, ki v središče postavlja portrete in avtoportrete avstrijskega slikarja in grafika Egona Schieleja (1890-1918). Na razstavi z naslovom Egon Schiele - avtoportreti in portreti, ki so jo v spodnjem Belvederu odprli v četrtek, je na ogled 95 slik.

"Skoraj tretjina Schielejevih oljnih slik je portretov. Zato je neverjetno, da do sedaj še ni bilo razstave na to temo," je v sredo na predstavitvi razstave dejala direktorica galerije Agnes Husslein-Arco. Po poročanji francoske tiskovne agencije AFP ima avstrijsko občinstvo 22 umetnikovih del priložnost videti prvič.

Portreti, ki odražajo umetnikovo raziskovanje človeške psihe, predstavljajo po besedah kuratorice razstave Jane Kallir, ameriške umetnostne zgodovinarke avstrijskega rodu, srčiko Schielejevega ustvarjanja.

Razstavljena dela kronološko sledijo Schielejevemu umetniškemu razvoju, od zgodnjih del v času študija na dunajski akademiji, ekspresionističnih pa do zrelih del. Razstavljenih je tudi nekaj portretov njegove žene Edith Harms.

"Ta razvoj je tudi emocionalen. Tako sledimo nekomu, ki je bil še najstnik, ko je ustvaril prva dela, in ga vidimo, kako odraste," je še dejala Kallirjeva. Dodala je, da je v zgodovini umetnosti več avtoportretov morda naslikal le še Rembrandt.

Schielejeva kariera je bila kratka, le 12 let je minilo od njegovih začetkov na akademiji da smrti v epidemiji španske gripe pri 28 letih.

Razstavo dopolnjujejo pisma in fotografije. Na ogled bo do 13. junija.