Svet 21.2.2011 5:00

Milanska operna hiša Scala potrebuje finančno injekcijo

Milano, 21. februarja - Rezanje prispevkov za delovanje italijanskih opernih hiš se nadaljuje. V milanski operni hiši Scala so se odločili, da bodo za kritje finančne izgube, nastale leta 2010, zaprosili za denarno pomoč pri soustanoviteljih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Operna hiša je hkrati sprožila alarm za leto 2011. "Če bodo finančni vložki še naprej tako zanemarljivi, je jasno, da bomo morali vse prodati," je po sestanku upravnega odbora dejal podpredsednik Fundacije Scala Bruno Ermolli.

Zaradi svetovne gospodarske krize so v Italiji začeli zategovati pasove pri vložkih v kulturo, kar je prizadelo tudi operne hiše. Konec leta 2009 so ob odprtju sezone v Scali na težko obdobje opozorili z minuto molka. Z gesto so želeli zaposleni izraziti solidarnost z vsemi delavci v Italiji, ki jih je prizadela kriza.

Leta 2008, tik pred začetkom sezone, so zaposleni v Scali zaradi nezadovoljstva s plačami napovedali stavko, a so se uspeli na koncu z vodstvom pogoditi za zvišanje prejemkov.