Slovenija 21.2.2011 10:02

Hornist Andrej Žust postal član Berlinskih filharmonikov

Ljubljana, 21. februarja - Slovenski hornist Andrej Žust je postal član Berlinskih filharmonikov. Redno delo v enem najboljših orkestrov na svetu bo Žust, ki je trenutno še prvi hornist orkestra Slovenske filharmonije, začel s sezono 2011/2012, sprva z enoletno pogodbo, poroča današnje Delo.

V Berlinski filharmoniji so se za Žusta odločili po trietapni avdiciji, ki jo je smelo pred žirijo, sestavljeno iz večine orkestrskih glasbenikov, opravljati 13 izbranih kandidatov. Vse je povabila filharmonija sama, za razpisano mesto nizkega roga pa je izbirala novega glasbenika kar pet let. Žust je sicer z Berlinsko filharmonijo sodeloval od januarja 2009 kot štipendist njene Orkestrske akademije, še poroča časnik.

"Opravljena avdicija je zame resnično velik uspeh, ampak trdo delo se šele začenja," je svoj dosežek pokomentiral za Delo.

Andrej Žust (1984) je obiskoval nižjo glasbeno šolo v Logatcu, šolanje nadaljeval v Ljubljani na Srednji glasbeni in baletni šoli in na Akademije za glasbo ter se izpopolnjeval pri profesorjih Hermannu Baumannu, Frojdisu Reeju Wekreju in Viktorju Malischu.

Zaposlen je kot prvi rogist orkestra Slovenske filharmonije, dejaven je tudi kot komorni glasbenik, med drugim je član pihalnega kvinteta Ariart. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je kot solist ali kot član komornih zasedb prejel več prvih nagrad.

Berlinska filharmonija med strokovnjaki velja za enega najboljših svetovnih orkestrov s klasičnim repertoarjem. Orkester je bil ustanovljen leta 1882. Med dirigenti, ki so ga vodili, so bili Hans von Bülow, Wilhelm Furtwängler, Sergiu Celibidache, Herbert von Karajan in Claudio Abbado. Trenutno je na njegovem čelu angleški dirigent Simon Rattle.