Slovenija 21.2.2011 11:53

Glasnik prezrtih Manu Chao aprila v ljubljanski Hali Tivoli

Ljubljana, 21. februarja - Uveljavljeni špansko-francoski glasbenik, popotnik in aktivist Manu Chao bo 2. aprila z nastopom v Ljubljani pričel turnejo po Balkanu. Pevec velja za glasnika prezrtih posameznikov, etničnih, kulturnih in socialnih skupin ter kritika politik in globalne ekonomije. Vstopnice za koncert v Hali Tivoli so z današnjim dnem že v prodaji.

Borec za lepši in pravičnejši svet Manu Chao v svojem glasbenem izrazu neobremenjeno spaja različne kulture in glasbene žanre. V njegovi glasbi se pojavljajo vplivi punka, rocka, skaja, reggaeja, funka in šansona. Z družbeno angažiranimi besedili, odpetimi v različnih jezikih, je Manu Chao postal sinonim za neposreden, energičen, ozaveščen in hkrati tudi optimističen in zabaven multikulturni rock, so sporočili organizatorji.

Več kot 25-letno glasbeno pot je Manu Chao začel kot pevec francoske etno-punk-rock skupine Mano Negra. Leta 1995 je stopil na samostojno pot s skupino Radio Bemba Sound System. Izdal je štiri studijske albume - "Clandestino" (1998), "Proxima Estacion: Esperanza" (2001), "Siberie m' metait contee" (2004) in "La radiolina" (2007) - in live izdaje "Radio Bemba Sound System", "Estacion Mexico" ter dvojni CD in DVD "Baionarena".

V Ljubljani bo 2. aprila nastopil v sestavu Manu Chao La ventura. Poleg pevca in kitarista Chaa sta v triu še kitarist Madjid Fahem in bobnar Garbancito. Zasedba bo odigrala marsikatero uspešnico, med katere se uvrščajo skladbe "Bongo Bong", "Clandestino", "Mi vida", "Me gusta tu" in "Je ne t'aime plus".

"Trije izjemno talentirani glasbeniki v najboljših letih, živalska energija in punk senzibilnost - koncert je bil vroč! Enako močno pa je delovala vseprisotna sporočilnost in predanost idejam solidarnosti, miru in pravičnosti," so kritiki zapisali po enemu od lanskoletnih koncertov tria Manu Chao La ventura v sklopu turneje po ZDA.

Manu Chao je v Ljubljani že koncertiral konec maja 2002 s skupino Radio Bemba Sound System. Pred koncertom v Križankah so mu lokalni antiglobalisti priredili sprejem v Menzi pri koritu na Metelkovi, nato pa je obiskovalce avtonomne kulturne cone razveselil s sproščenim malim koncertom kar na metelkovskem dvorišču. Chao pred koncerti postavi svoje zahteve. Zelo dobrodošla za njegove oboževalce je ta, da organizatorjem sam določi najvišjo ceno vstopnice. Ta za koncert v Hali Tivoli znaša 25 evrov.