Svet 22.2.2011 5:30

Na letošnjem sejmu TEFAF v Maastrichtu 260 razstavljavcev

Maastricht, 22. februarja - Umetnostni sejem TEFAF v Maastrichtu, ki velja za enega najpomembnejših sejmov umetnin in starin na svetu, bo letos potekal od 18. do 21. marca. V maastrichtskem razstavnem in kongresnem centru (MECC) pričakujejo več kot 260 razstavljavcev iz 18 držav.

Med umetninami, ki bodo izstopale iz letošnje ponudbe, velja omeniti pozni Rembrandtov portret moškega, 7000 let star grški kipec in sliko Augustea Rrenoirja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Rembrandt je na sliki upodobil neznanega moškega v eksotičnih oblačilih. Delo odlikuje izjemna igra svetlobe in sence. Sliko bo za 34,5 milijona evrov ponujala Galerija Otto Naumann Ltd. Grški kipec, ki je bil odkrit pred nedavnim, bo ponujal Rupert Lace Ancient Art Ltd iz Londona. Portret sina Claudea, ki ga je naslikal Auguste Renior, bo vključen v razstavo del francoskih umetnikov, ki jo bo pripravila newyorška Hammer Galleries.

Iz sejma, na katerem je leta 1975 sodelovalo le 28 razstavljavcev, se je TEFAF v 36 letih razvil v enega najpomembnejših sejmov umetnin in starin na svetu, ki vsako leto pritegne številne kuratorje in zbiratelje iz vsega sveta. Letos bo na sejmu predstavljenih okrog 30.000 umetnin, ki bodo časovno pokrivale obdobje 7000 let.

Avstrija bo zastopana s petimi galerijami. Galerija Bel Etage Wolfganga Bauerja se je specializirala za dunajski jugendstil, Galerija Johannes Fabert za fotografije 19. in 20. stoletja. Galerija Salis & Vertes, ki ima poslovalnici v Salzburgu in Zürichu, bo v Maastrichtu ponudila slike in skulpture iz 19. in 20. stoletja, Galerija Sanct Lucas pa slike starih mojstrov. Galerija Wienerroither Kohlbacher se posveča avstrijski in mednarodni umetnosti zgodnjega 20. stoletja.

Sejem bo ponudil tudi razstavo redkih tiskov. Ob prvi obletnici posebnega oddelka sejma "TEFAF papir" bo amsterdamski Rijksmuseum predstavil dela po izboru direktorja muzeja in gostujočega kuratorja na sejmu Wima Pijbesa. Pod naslovom Direktorjeva izbira - srečni lovec bodo predstavljeni lovski prizori, nastali v obdobju od poznega 15. do 17. stoletja.