Slovenija 22.2.2011 9:52

Cankarjevi torki: Ko improvizacija sreča tradicijo

Ljubljana, 22. februarja - Tokratni koncert niza Cankarjevi torki bo v znamenju prepleta sodobne improvizacije s tradicionalno glasbo črne celine. Na koncertu, ki bo drevi ob 20.30 izjemoma v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, bodo nastopili glasbeniki iz Evrope in Afrike, združeni v projektu "11 Songs". Med njimi je tudi eden vodilnih britanskih pihalcev, Trevor Watts.

"11 Songs" je koprodukcijski projekt več belgijskih kulturnih centrov in plod evropskih improvizatorjev s tradicionalnimi glasbeniki iz Maroka in Burkine Fasa. Poleg Wattsa v njem sodelujejo belgijsko-maroška zasedba Marockin' Brass pod vodstvom Luca Mishalla in burkinafaška zasedba Foliba pod vodstvom Adama Drameja.

Watts in Marockin' Brass, ki združuje dva gnaoua glasbenika iz Bruslja in pet pihalcev, so decembra lani odpotovali v Bobo, drugo največje mesto Burkine Faso. Skupaj z Dramejem in tremi tolkalci iz njegove zasedbe Foliba so dva tedna izpopolnjevali nov repertoar, ki so ga za projekt "11 Songs" napisali Watts, Drame in Mishalle. Nastala je glasba za skupni album tradicionalnih gnaoua in mandingo ritmov ter sodobnih improviziranih skladb za pihala.

Glasbeniki so projekt premierno predstavili 12. februarja v okviru festivala Beat-It v belgijskem Bruggu. Sledila je turneja, med katero so naredili več koncertnih posnetkov za album "11 Songs", ki bo izšel pri založbi A-Shams, so sporočili iz Cankarjevega doma.