Svet 22.2.2011 11:03

Uzbekistanski film svari pred negativno rock in rap glasbo

Taškent, 22. februarja - Uzbekistanska državna televizija je v dokumentarnem filmu "Melodija in nadloga" rock in rap glasbo označila kot "zahodni liberalni eksces". V filmu, predvajanem v ponedeljek, hkrati poudarjajo, da to zvrst glasbe navdihujejo sadizem, zasvojenost z drogami in nemoralnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Film, narejen po vzoru propagandnih filmov v času nekdanje Sovjetske zveze, je opozoril pred "pogubnim vplivom zahodnega rocka in rapa, ki se kot temen oblak približujeta nebu nad uzbekistansko mladino". Kot so poudarili v filmu, "rock glasba izvira iz afriških lovskih ritualov", "rap pa se je pojavil v zaporih", kar naj bi po navedbah filma dokazovalo to, da izvajalci rap glasbe nosijo široke in dolge hlače.

V Uzbekistanu, kjer je 90 odstotkov od 28 milijonov prebivalcev muslimanske vere, avtokratska oblast opozarja tako pred verskimi skrajneži kot tudi pred "ekscesi zahodne demokracije", kar se je v zadnjem času pokazalo predvsem z naraščanjem nestrpnosti oblasti do kulturnih vzorcev, uvoženih iz tujine.

"Ta satanska glasba je bila ustvarjena s pomočjo zlobnih sil, da bi mlade v zahodnih državah pripeljali do popolne moralne degradacije," so povedali v dokumentarnem filmu, v katerem lahko slišimo tudi izjave nekaterih uzbekistanskih pevcev, ki menijo, da lahko rešitev za tvegane učinke zahodnega stila glasbe najdejo v uzbekistanski klasični glasbi.

Do predvajanja filma, ki prikazuje številne prizore izvajalcev rocka in rapa na koncertih s škorpijoni, konča pa se z eksplozijo jedrske bombe v ozadju, je prišlo potem, ko so v Uzbekistanu umaknili dovoljenje za delovanje dveh ruskih televizijskih kanalov zaradi številnih spolnih vsebin med nekaterimi njihovimi programi.