Svet 24.2.2011 6:00

V berlinskem Starem muzeju ponovno celovita antična zbirka

Berlin, 24. februarja - Antična zbirka v berlinskem Starem muzeju (Altes Museum) je po letu 1939 prvič ponovno kompletna. V sredo je vrata odprla prenovljena stalna razstava grške antične umetnosti, saj so se v matično hišo vrnile umetnine, ki jih je sedaj hranil Pergamonski muzej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To za nas ne pomeni nič drugega, kot konec povojnega obdobja," je dejal kustos Martin Maischberger in dodal: "Šele sedaj smo izpeljali ponovno združitev." Lani so v muzeju odprli novi stalni postavitvi etruščanske umetnosti in rimske antike.

V muzeju je sedaj v dveh nadstropjih na 1500 kvadratnih metrih predstavljena umetnost klasične antike. Med posebno dragocenimi kosi velja omeniti boginjo na prestolu iz Tarenta iz leta 460 p.n.št., dečka pri molitvi iz leta 300 p.n.št. in glinast kipec Afrodite iz 2. stoletja p.n.št..

Novost je zakladnica novcev iz kabineta novcev, ki je na ogled pod t.i. modro kupolo.

Stari muzej je bil zgrajen leta 1830 po načrtih Karla Friedricha Schinkla. V drugi svetovni vojni je bil skoraj popolnoma uničen v požaru. Nemška demokratična republika ga je po obnovi namenila razstavam sodobne umetnosti. Po padcu Berlinskega zidu so v muzej vrnili del manjših predmetov iz antične zbirke. Hišo sicer v prihodnosti čaka še celovita prenova, vendar termin še ni določen.