Svet 23.2.2011 16:24

Šengenske zgodbe v programu letošnjega Zagrebdoxa

Zagreb, 23. februarja - V zagrebškem kinu Movieplex bo od 27. februarja do 6. marca potekal festival dokumentarnega filma Zagrebdox. V regionalni tekmovalni program letošnjega festivala je uvrščen tudi dokumentarni film Jana Latala in Maje Malus Šengenske zgodbe. Sicer pa je kar tretjina filmov, ki bodo prikazani na festivalu, hrvaških, so povedali organizatorji.

Na festivalu bo skupaj prikazanih okrog 150 filmov. Za nagrade se bo v mednarodni in regionalni konkurenci potegovalo 53 filmov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na festivalu bo prikazan tudi prvi film o Wikileaksu, ki ga je posnela švedska televizija, dokumentarec Natascha Kampusch - 3096 dni zapora in irski film Cev, ki pripoveduje o boju irskih ribičev in kmetov proti naftni družbi Shell.

Napovedani so tudi poljski film Delček poletja, švicarski Lahko noč, nihče, nizozemski Med zvezdami ter ameriški Nekoč brata, ki pripoveduje o nekdanjih jugoslovanskih košarkarskih reprezentantih, pokojnemu Draženu Petroviću s Hrvaške ter Vladi Divcu iz Srbije. Vlade Divac naj bi bil tudi gost festivala.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Moviplexu dejal direktor festivala Nenad Puhovski, je Zagrebdox zamišljen kot okno v svet ali kot kraj srečanja svetovnih in hrvaških avtorjev dokumentarnih filmov. Dodal je, da je festival za mlade režiserje tudi platforma za razvoj njihovih projektov.

Kot posebnost letošnjega festivala je izpostavil retrospektivo hrvaškega vojnega dokumentarnega filma. Obsegala bo 21 filmov, posnetih v času vojne na Hrvaškem, po izboru Diane Nenadić. Vanjo so uvrščeni filmi avtorjev različnih generacij, od poznanega Petra Krelje do mladih režiserjev, ki so svoje filme ustvarjali na zagrebški filmski akademiji.

Tako kot vsako leto, bo festival poleg tekmovalnega ponudil še več drugih programov. To bodo "Happy Dox", "Kontroverzni Dox", "Glasbeni globus", "Teen Dox", "Stanje stvari" in "Mojstri Doxa". Pripravili so tudi retrospektivo poznanega hrvaškega režiserja Eduarda Galića, ki je tudi član mednarodne žirije. V njej so še njegov iranski kolega Hamid Rahmanian ter režiserka in filmska teoretičarka Hana Jušić.

O filmih, ki se bodo za nagrade potegovali v regionalni konkurenci, pa bo odločala žirija, ki jo sestavljajo režiserka Milica Đenić iz Srbije in režiser Wolfram Huke iz Nemčije ter hrvaški filmski kritik Dragan Jurak.