Slovenija 23.2.2011 15:39

V Bežigrajki 2 Začarani gozd Andraža Šalamuna

Ljubljana, 23. februarja - V Bežigrajski galeriji 2 bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo slik koprskega umetnika Andraža Šalamuna. Pod naslovom Začarani gozd bodo razstavljene njegove najnovejše modro-bele podobe. Predstavljena bosta dva cikla - pokončne in podolžne podobe. Razstava bo na ogled do 31. marca.

Vse pokončne podobe tvorijo na levi v rob naslikana pokončna zaobljena oblika, ki se stika in prekriva s cipreso, v spodnjem delu pa naslikana voda in nad njo belo modra svetloba, ki prehaja iz beline v temno modro kot sij jutranjega ali večernega zahoda.

Drugi cikel tvorijo podolžne podobe z nizkim horizontom vode in nad njim desno iz sredine izmaknjena podoba s svetlobo ožarjenega mesca, ki zato izrazito izstopa iz vsega upodobljenega.

Nesnovna modra, ki obvladuje vse, simbolizira neskončnost in praznino. V kombinaciji z belo predstavlja odtujitev od vrednot tega sveta. Vse v modrem pomeni okolje neresničnega in nadresničnega. Modra je najhladnejša med barvami in obenem najčistejša izven belega, ki ponazarja totalno praznino. Pomeni tudi pot v neskončnost, kar se tudi v resnici uprizarja na tokratnih Šalamunovih podobah. To so resnična v realističnih podobah "odslikana odpotovanja" preko vsega in naprej, kjer se končuje tudi neskončnost, je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin.

Andraž Šalamun se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Leta 1975 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti. Svojo ustvarjalno pot je začel kot član konceptualistične skupine Oho (1968-1971). Razstavlja od leta 1975. Prejel je več nagrad, leta 1993 nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo. Živi in dela v Kopru.