Slovenija 24.2.2011 13:14

V evropskem mladinskem orkestru EUphony tudi študentje ljubljanske glasbene akademije

Ljubljana, 24. februarja - V letu madžarskega predsedovanja EU in 200. obletnice rojstva madžarskega skladatelja Franza Liszta je na povabilo budimpeške Akademije Franza Lizsta pet srednjeevropskih akademij ustanovilo študentski orkester. V njem sodeluje tudi 16 študentov ljubljanske Akademije za glasbo. V okviru koncertne turneje bo orkester 1. marca nastopil v Ljubljani.

Pod vodstvom dirigenta Zoltana Kocsisa bo evropski mladinski orkester imenovan EUphony izvedel dela štirih velikih madžarskih skladateljev, ki so delovali med letoma 1850 in 1950. Na sporedu bo klavirsko delo Franza Liszta v priredbi za orkester Zoltana Kocsisa, Dohnanyijev klavirski koncert, ki ga organizatorji predstavljajo kot eno najlepših del o sobivanju narodov, Plesna suita Bele Bartoka in Plesi iz Galante Zoltana Kodalyja. Solist bo pianist Istvan Lajko.

Evropski mladinski orkester bo v sklopu turneje nastopil na petih koncertih. Prvi koncert bo na sporedu v soboto, 26. februarja, v Palači umetnosti v Budimpešti. V hrvaški prestolnici bo v dvorani Lisinski orkester nastopil v ponedeljek, 28. februarja, dan pozneje bodo glasbeniki nastopili na brezplačnem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

V Gradcu bo koncert 2. marca v Stefaniensaal, koncertno turnejo pa bo EUphony sklenil prihodnji četrtek, 3. marca, v dunajskem Radiokulturhaus, so sporočili z ljubljanske Akademije za glasbo.

Poleg akademije iz Budimpešte v projektu sodelujejo še akademije iz Dunaja, Gradca, Zagreba in Ljubljane. Iz ljubljanske Akademije za glasbo v orkestru sodeluje 16 študentov: 4 violinisti, 2 violista, 2 kontrabasista, 4 hornisti in 4 tolkalci. V orkester so bili kot gostje povabljeni tudi študentje iz Beograda in Bukarešte.

Zoltanu Kocsisu, ki je glasbeno pot začel kot pianist, je pot na mednarodne koncertne odre odprla zmaga na mednarodnem Beethovnovem tekmovanju madžarskega radia. Leta 1997 je postal glasbeni direktor Nacionalnega filharmoničnega orkestra, s katerim je hkrati kot solist in dirigent nastopal po Evropi, ZDA in na Japonskem. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

Istvan Lajko je diplomiral leta 2007 na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti. V času šolanja je prejel številne nagrade na različnih tekmovanjih, kot so glasbeno tekmovanje Yamaha, mednarodno klavirsko tekmovanje Liszt-Bartok in tekmovanje za komorno glasbo Weiner Leo. Gostoval je po Evropi, Kitajskem in ZDA ter nastopil na številnih mednarodnih festivalih.