Svet 25.2.2011 6:00

Pariz v pričakovanju filmskih cezarjev

Pariz, 25. februarja - V pariškem gledališču Chatelet bodo nocoj 36. zapored podelili nacionalne filmske nagrade, cezarje. Na slovesnosti, ki jo bo vodila oskarjevka Jodie Foster, bodo razdelili kipce v 21 kategorijah. Med nominiranci so imena, kot so Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg, Kristin Scott Thomas, Gerard Depardieu, Mathieu Amalric in Roman Polanski.

Absolutni favorit je film Božji možje, ki ima 11 nominacij, med drugim za najboljši film, najboljšega režiserja (Xavier Beauvois), najboljšega igralca (Lambert Wilson) in najboljši scenarij (Etienne Comar in Xavier Beauvois). Film so predvajali na zadnjem Liffu.

Osem nominacij si je prislužil Pisatelj v senci Romana Polanskega, ki ob pretežno tehničnih kategorijah lahko upa na cezarja za najboljši film in za najboljšega režiserja. V omenjenih dveh kategorijah je nominiran še en znanec lanskega Liffa, Turneja Mathieuja Amalrica, ki ima skupno šest nominacij.

Za cezarja za najboljši film se potegujejo še filmi "L'Arnacoeur" Pascala Chaumeila, "Gainsbourg (Vie heroique)" Joanna Sfarja, nominiranec za zlatega medveda na lanskem Berlinalu Mamut Benoita Delepineja in Gustava Kerverna ter "Le nom des gens" Michela Leclerca.

Poleg Polanskega, ki je slavil že dvakrat, in Amalrica so za najboljšega režiserja v igri Olivier Assayas, Xavier Beauvois in Bertrand Blier. Za najboljšo moško vlogo so poleg Wilsona nominirani še Gerard Depardieu, Romain Duris, Eric Elmosnino in Jacques Gamblin. V ženski kategoriji so v ožjem izboru Isabelle Carre, Sara Forestier, Charlotte Gainsbourg, Kristin Scott Thomas in Catherine Deneuve, ki že ima dva kipca.

Med kandidati v tujejezični kategoriji so filmi Bleščeča zvezda Jane Campion, Izvor Christopherja Nolana, Nepremagljiv Clinta Eastwooda in Socialno omrežje Davida Fincherja, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.