Slovenija 25.2.2011 6:00

Art Karneval pred sobotnim pustnim začetkom na Ptuju

Ptuj, 25. februarja - V okviru projekta Art Karneval 2011 bodo nocoj, na predvečer začetka letošnjega kurentovanja na Ptuju, v dvorani Gimnazije Ptuj nastopili mednarodno uveljavljeni umetniki. Italijanski umetniki se bodo predstavili s plesno kabarejsko predstavo, ki ji bo sledil koncert svetovno znanega rusko-francoskega tria Čajkovski.

Umetniški dogodek bo letos drugo leto zapored nadgradil pustno dogajanje na Ptuju. Letošnji Art Karneval nosi podnaslov Karnevalske zgodbe, ki so po besedah vodje projekta Mladena Delina iz društva Arsana rezultat sodelovanja ptujskih, italijanskih, francoskih in ruskih umetnikov.

Prvi del Art Karnevala prinaša glasbeno-plesno kabarejsko predstavo "En habit de Satie" v izvedbi umetnikov iz Firenc. Predstava ustvarja magično, igrivo in rahlo nadrealistično vzdušje, polno majhnih slik, ki jih oživijo akrobati, plesalci, čarovniki in lutke, je zapisano v vabilu na predstavo. V drugem delu večera pa bodo obiskovalci Gimnazije Ptuj lahko prisluhnili koncertu svetovno znanega rusko-francoskega tria Čajkovski, ki je bil ustanovljen leta 1975 v Moskvi.

Pri projektu Karnevalske zgodbe sodelujejo tudi igralec Pavle Ravnohrib, kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, za scenografijo pa je poskrbel Jernej Forbici.

V soboto bo na Ptuju potekala uvodna slovesnost Kurentovanja 2011. Vrhunec bodo prireditve dosegle naslednjo nedeljo, 6. marca, ko bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodno pustno povorko, v kateri bo sodelovalo okoli 3000 udeležencev iz desetih držav.