Slovenija 25.2.2011 9:43

V Dolenjskem muzeju razstava fotografij Manfreda Willmanna

Novo mesto, 25. februarja - Dolenjski muzej in Hiša fotografije novomeškega fotografa Bojana Radoviča sta pripravila razstavo fotografij mednarodno priznanega avstrijskega fotografa Manfreda Willmanna. Na postavitvi "Arbeit" oziroma Delo bodo na ogled Willmannovi najbolj znani projekti. Odprtje bo danes ob 18. uri v galeriji Dolenjskega muzeja.

Kot je Radovič povedal za STA, sta predmet Willmannovega fotografskega dela človek in narava, njegova dela, ki nastajajo v neposredni bližini Slovenije, pa bi morala biti precej razumljiva slovenskemu občinstvu. V Dolenjskem muzeju bo na ogled tudi nekaj del, ki jih je Willmann izdelal posebej za novomeško postavitev.

Manfred Willmann se je leta 1952 rodil v Gradcu, kjer še vedno živi in deluje kot svobodni umetnik. Med letoma 1975 in 1996 je bil direktor oddelka za fotografijo v Forum Stadtparku, kjer je v sodelovanju s Christine Frisinghelli prirejal razstave in mednarodne letne simpozije o fotografiji.

Leta 1980 je ustanovil kasneje mednarodno uveljavljeni zavod Camera Austria z galerijo in revijo, ki od leta 2003 deluje v prostorih graškega Kunsthausa. Za svoje delo je prejel več avstrijskih in mednarodnih nagrad, leta 2009 tudi najvišje avstrijsko državno priznanje za umetniško fotografijo.

Izbor iz Willmannovih fotografskih projektov "Das Land", "Die Welt ist schoen", "Fur Christine" in "Chaosbilder" bo v Novem mestu razstavljen do 10. aprila.